Općina Kostrena dobit će dvije nove, brze, kondicijske biciklističke staze!

Kostrena ima velik potencijal koji leži u park-šumi... Obje staze su brdske, srednje teške i zahtjevaju kondiciju - prilika za rekreaciju, u zdravom tijelu zdrav duh! :)

  • Lifestyle
  • Objavljeno 14.11.2018
  • Piše: Antonela Verković

Općina Kostrena krenula je s uređenjem biciklističkih i treking staza!

Trenutno se obavlja precizno snimanje GPS traga kako bi se odredili povoljni punktovi za postavljanje signalizacije i putokaza usklađenih s europskim standardima, a završetak i predstavljanje projekta očekuje se u proljeće 2019.
Potencijal Općine Kostrena leži u predivnoj park-šumi koja se proteže obroncima iznad naselja te već nudi brojne sadržaje rekreativcima i izletnicima.

TURISTIČKA ATRAKCIJA!

Uređenjem biciklističkih staza Kostrena se želi profilirati i kao poželjna bike friendly destinacija za turiste koji teže ovakvom obliku aktivnog odmora. Uređene i obilježene staze osim što doprinose sigurnijem kretanju, otvaraju i mogućnost za organizaciju različitih sportskih manifestacija.

Projekt biciklističkih staza u Kostreni osmislio je Davor Miketa, vlasnik obrta za pustolovni turizam Croatian Backroads. Projekt se sastoji od nekoliko faza koje obuhvaćaju trasiranje i terensko snimanje GPS traga, postavljanje signalizacije, putokaza i informativnih tabli te izradu funkcionalne kartografije i u konačnici organizaciju biciklističkih i treking tura i natjecanja.

BRZE, KONDICIJSKE STAZE

Biciklističke staze bi se nadovezale na postojeću infrastrukturu te bi se tako realizirale uz minimalne zahvate u prirodi. Zamišljene su dvije staze koje su već djelomično opisane projektom Bike Rijeka, dio su biciklističkih staza Riječkog prstena te čine cjelinu riječke biciklističke transverzale.

Obje staze su brdske staze te kao takve nisu pogodne za cestovne bicikle. Staza radnog imena »K7«, spada u srednje teške staze, zahtijeva nešto kondicije zbog kratkog uspona kao i brdski bicikl. Vodi vas od Žurkova do Urinja, zatim slijedi nešto zahtjevniji uspon do vrha Sopalj pa preko postojeće trim staze i arheološkog lokaliteta Solin te kroz naselje nazad do polazišne točke na Žurkovu.

Staza je duga oko 15 kilometara, a vožnja traje do dva sata. Druga staza, radnog imena K7A, može se odvoziti kao varijante staze K7 ili kao zasebna cjelina. Duga je oko 8 km i spada u XC staze (tehnički zahtjevna staza).

FOTO: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: biciklističke staze, davor miketa, općina kostrena,