Općini Kostreni nepovratno dva milijuna kuna za izgradnju reciklažnog dvorišta

Većinu financira EU Operativni program

Općini Kostreni odobreno je za izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta, čija je vrijednost 2,4 milijuna kuna, nepovratno sufinanciranje 85 posto troškova, ili oko dva milijuna kuna, preko europskog Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” – kako piše Nacionalni Portal. a prenoseći Hina-u.

Ostatak novca, oko 352 tisuća kuna osigurat će Općina Kostrena iz proračuna, objavljeno je u utorak na stranicama Općine Kostrena.

Općina Kostrena prijavila je projekt izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike “Građenje reciklažnih dvorišta”, koji se financira kroz Operativni program “Konkurentnost i kohezija”.

Reciklažno dvorište, za koje je u listopadu prošle godine dobivena građevinska dozvola, bit će se na parceli površine 2642 četvorna metra. Sastojat će se od ograđene zaravni na 959 četvornih metara, na kojoj će biti 32 spremnika za različite vrste otpada, vaga, uredski kontejner i parkiralište te zelena površina s vatrogasnim putem.

Projekt će se ostvarivati šest mjeseci, a početak se planira za ljeto ove godine.

Projekt reciklažnog dvorišta obuhvaća i upravljanje, administraciju i promidžbu, a mještane će se na početku njegove provedbe obavijestiti o načinu rada tog dvorišta i vrstama otpada.

Iz Općine Kostrene ističu da se projektom reciklažnog dvorišta želi povećati udjel odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjiti količine otpada na odlagalištima u skladu s načelima kružnoga gospodarstva i održivoga gospodarenja otpadom.

Osim novca za reciklažno dvorište, Kostreni su, nakon prijave na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dodijeljene i 822 tisuće kuna za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, a općina će osigurati ostatak od 15 posto potrebnog novca.

Iz Općine Kostrene su priopćili da su za nepovratno sufinanciranje novcem iz EU prijavljeni i drugi projekti u toj općini, kao što su izgradnja vatrogasnog doma i energetska obnova Dječjeg vrtića “Zlatna ribica”.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: EU, kostrena, reciklažno dvorište, recikliranje,