Opernom pjevaču Giorgiu Surianu nagrada za životno djelo Grada Rijeke

I sve druge odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Rijeke donesene su jednoglasno

  • Kultura
  • Objavljeno 31.05.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

Gradsko vijeće Grada Rijeke donijelo je odluku o dodjeli javnih priznanja Grada Rijeke, dodijelivši nagradu za životno djelu nacionalnom opernom prvaku Giorgiu Surianu te Zlatne plakete i godišnje nagrade zaslužnim pojedincima i organizacijama.

Članu ansambla Opere HNK Ivana pl. Zajca Giorgiu Surianu Gradsko vijeće jednoglasno je dodijelilo nagradu za životno djelo za izniman doprinos riječkoj opernoj i kazališnoj sceni.

„Svjetski proslavljeni bas bariton, mnogostruke nagrađivani nacionalni prvak opere jedan je od najvažnijih opernih umjetnika u povijesti Rijeke, priznat i cijenjen i na nacionalnoj i na svjetskoj sceni. Njegova je operna karijera obilježena nagradama, kako kritike, tako i publike. Njegova respektabilna karijera dovela ga je do samog vrha svjetske glazbene scene, a svojom je interpretacijom i umjetničkom osobnošću osvojio sve najglasovitije operne kuće“, stoji u obrazloženju nagrade.

I sve druge odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Rijeke donesene su jednoglasno

Tako su Zlatnu plaketu Grb Grada Rijeke dobili optičar Viktor Šahini za promociju obiteljskog obrtništva, razvoj kvalitete struke te njegovanje povjerenja u odnosu s klijentima, Tim intervencijskih kardiologa u KBC-u Rijeka: Vjekoslav Tomulić, Tomislav Jakljević, David Gobić, Sandro Brusich i Neven Čače za unapređenje intervencijske kardiologije te velike stručne i znanstvene iskorake, Nadja Poropat za izniman doprinos u odgojno-obrazovnom području i promicanju ugleda i interesa Grada Rijeke, Dobrovoljno vatrogasno društvo Sušak-Rijeka za 120 godina rada u zaštiti od požara i doprinos razvoju vatrogastva, Bruno Petrali za dugogodišnji doprinos glazbenoj i kazališnoj umjetnosti, sportu i novinarstvu u gradu Rijeci, HNK Orijent 1919 za stogodišnji značajan rad i doprinos razvitku grada Rijeke te Jasna Baraba za izniman doprinos u nabavci suvremenih nastavnih pomagala za Osnovnu školu Fran Franković.

Godišnje nagrada dobili su prof. dr. se. Bojan Polić, dr.med za iznimna znanstvena postignuća u području imunologije i doprinos međunarodnoj prepoznatljivosti Sveučilišta u Rijeci, Jasna Buketa za humanitarni rad u Hospiciju Marija Krucifiksa Kozulić te za autorstvo i uredništvo knjige Odlasci nastale povodom 5. obljetnice rada ustanove, Aleksandar Tomulić iz Foto kluba Color za izvanredne rezultate i izuzetan doprinos promociji riječke fotografije u svijetu, Željko Bistrović za iznimne rezultate u vodstvu konzervatorskih radova u riječkim sakralnim zdanjima te HNK lvana pl. Zajca, ansambl Opere, za jedinstveni operni projekt, trilogiju Verdi-Shakespeare-Surian.

(Grad Rijeka)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: Gradsko vijeće, HNK Ivana pl. Zajca, nagrada, operni pjevač, Surian, životno djelo,