Oporba u riječkom Gradskom vijeću optužila vladajuće za “političku prostituciju”

Josip Ostrogović novinarima je prije početka sjednice kao razlog nesudjelovanja u radu Gradskog vijeća naveo da ne žele sudjelovati u "farsi i lošoj predstavi".

  • Politika
  • Objavljeno 29.11.2018
  • Piše: Antonela Verković

Sjednica Gradskog vijeća Rijeke održana je u četvrtak unatoč odluci oporbenih vijećnika HDZ-a, Mosta, Akcije mladih i Živog zida da ne sudjeluju u njezinu radu, optužujući vladajuće na čelu sa SDP-om da “političkom prostitucijom i trgovinom” zadržavaju većinu u Vijeću.

Ukupno 23 vijećnika vladajuće koalicije SDP-a, HNS-a, Liste za Rijeku, nezavisni vijećnici Marinko Koljanin i Zvonimir Peranić te Hrvoje Burić (Nezavisna lista Bura) održalo je kvorum, pa je sjednica održana.

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Josip Ostrogović novinarima je prije početka sjednice kao razlog nesudjelovanja u radu Gradskog vijeća naveo da ne žele sudjelovati u “farsi i lošoj predstavi”.

HDZ: SDP bjesomučno kupuje vijećnike kako bi zadržao većinu

“U Gradskom vijeću vlada prostitucija i politička trgovina na najnižoj razini. SDP bjesomučno kupuje vijećnike kako bi zadržao većinu”, rekao je Ostrogović. Istaknuo je da su i HNS i Lista za Rijeku ušli u Vijeće na platformi borbe protiv SDP-a, a su se sad prodali SDP-u. “Oni koji su danas ostali u Gradskom vijeću čine novu većinu i poziciju”, poručio je.

Petra Mandić je u ime vijećnika Mosta izjavila da SDP od svibnja intenzivno radi na stvaranju nove većine, koju nije imao nakon lokalnih izbora. “Mi u Mostu nećemo kao manjina držati kvorum dok se jasno ne artikulira nova većina”, rekla je.

Tihomir Čordašev (Akcija mladih), koji je do svibnja bio predsjednik Gradskog vijeća kada ga je na toj dužnosti zamijenio Andrej Poropat (HNS), je u izjavi novinarima prozvao vijećnike Liste za Rijeku i HNS-a da su izdali birače.

“Prije lokalnih izbora Lista za Rijeku i HNS su govorili da žele promijeniti politiku u Rijeci, a sad surađuju s onima protiv kojih su najavili borbu. Ne želimo sudjelovati u tome te smatramo da se trebaju raspisati novi izbori za Gradsko vijeće, a jedini način je da ono nije u stanju donositi odluke određeno razdoblje, ili da se ne donese gradski proračun”, istaknuo je Čordašev.

Na sjednici su prihvaćena izvješća o radu HNK Ivana pl. Zajca i Gradskog kazališta lutaka za 2017. godinu, a donesen je strateški plan Rijeka Pametan grad.

Obersnel: Od Uljanik grupe očekivao sam promjenu NO i direktora 3. maja, a ne napad na radnike

Na aktualnom satu je gradonačelnik Vojko Obersnel, na upit Vedrana Sabljaka (Laburisti) da komentira poteze nove Uprave Uljanik grupe, rekao kako je razočaran stavom te uprave, koja je optužila štrajkaški odbor i radnike 3. maja za izravan napad na funkcioniranje tvrtke.

“Očekivalo se da će nova Uprava Uljanik grupe, kao minimalan znak dobre volje prema radnicima i riječkoj javnosti, učiniti nešto za što nisu nužna ulaganja, a to je promjena Nadzornog odbora i direktora 3. maja odgovornih za stanje brodogradilšta, a oni su prebacili odgovornost na radnike i štrajkaški odbor. 3. maj nema vremena čekati da se u Bruxellesu odobri plan preustroja Uljanik grupe te bi Vlada i nadležna ministarstva trebali pomoći da se 3. maj što prije izdvoji i pokuša nastaviti poslovanje s novim strateškim partnerom”, naglasio je  Obersnel.

Uprava Uljanika je u priopćenju optužila članove Štrajkaškog odbora 3. maja da su “neovlaštenim postupanjem i kršenjem naloga nadležnih službi, zabranom pristupa ovlaštenim osobama u prostore Društva radi obavljanja elementarnih funkcija te puštanjem trećih osoba u prostore brodogradilišta bez odobrenja direktora Društva, uz nepoštivanje upozorenja zaštitarske službe,” prekršili zakonske propise i interne akte.

Time je reagirala na dolazak predsjednika Uprave Brodosplita Tomislava Debeljaka na razgovor sa Štrajkaškim odborom u 3. maju. te zabranu ulaska direktoru 3. maja. Optužila je Štrajkaški odobr za prekid socijalnog partnerstva i onemogućavanje mirenja te nanošenje štete tvrtki.

(Hina)

FOTO: HINA/ Miljenko KLEPAC/ ml

Tagovi: Gradsko vijeće, HDZ, Obersnel, sdp, uljanik,