Osnovnoškolci oslikali Stube Malika Tintilinića

Stube su oslikane su nedavno vedrim bojama i motivima iz djela Ivane Brlić Mažuranić u sklopu programskog pravca Dječja kuća EPK 2020

  • Kultura
  • Objavljeno 09.01.2019
  • Piše: Antonela Verković

Stube koje povezuju dvije glavne ulice u riječkoj četvrti Pećine, koje su inicijativom učenika obližnje osnovne škole nazvane Stubama Malika Tintilinića, oslikane su nedavno vedrim bojama i motivima iz djela Ivane Brlić Mažuranić u sklopu programskog pravca Dječja kuća EPK 2020, izvijestila je Rijeka 2020, koja upravlja projektom EPK.

Učenici šestih razreda Osnovne škole Pećine su 2016. godine, u sklopu izvannastavnog programa “Građanski odgoj” pokrenuli inicijativu imenovanja tih do tada bezimenih stuba koje povezuju Ulicu Janka Polića Kamova i Šetalište XIII. divizije. Odabrali su ime jednoga od najpopularnijih likova Ivane Brlić Mažuranić, a njihovu odluku podržali su Mjesni odbor Pećine i Odbor za mjesnu samoupravu Grada Rijeke te je riječko Gradsko vijeće krajem veljače 2018. godine odlučilo da se stube tako i nazovu.

Krajem prošle godine Rijeka 2020 i Kreativni kolektiv Kombinat pokrenuli su akciju oslikavanja stuba te taj zadatak prepustio mladom umjetniku Ivanu Blažetiću Šumskom.

“Inspiraciju za ovu kompoziciju pronašao sam prisjećajući se djetinjstva i nekih od svojih najranijih inspiracija kao što su animirani filmovi Zagreb filma iz pedesetih, profesora Baltazara, Čudesne šume i Priča iz davnine. Siluete likova koji nastanjuju Šumu Striborovu, igraju se oko rijeke kojoj donose svoju iskru, jednu od zvijezda koje će teći kozmičkom rijekom”, kazao je Blažetić obrazlažući odabir motiva.

Voditeljica programskog pravca Dječja kuća Jelena Milić ocijenila je da je inicijativa učenika Osnovne škole Pećine i više nego pohvalna, stoji u priopćenju.

“Angažirala je sve – od učenika, preko osoblja škole, do ravnateljice, a na ovaj su način – što je posebno vrijedno – učenici postali aktivni građani svog grada. Sinergija O.Š. Pećine i Rijeke 2020, koja se svojim doprinosom projektu odužila djeci te sudjelovanje umjetnika, princip je rada koji ćemo nastaviti poticati kroz Dječju kuću i ovo je, uz časopis ‘Brickzine’ koji je nedavno doživio svoj drugi broj, bio još jedan značajan korak“, kazala je.

FOTO: Youtube (screenshot)

Tagovi: EPK 2020, ivana brlić mažuranić, rijeka, stube malika tintilinića,