Otkrij zanimljivu stranu kemije – upiši interaktivne radionice

Zainteresirani za ovakvu vrstu zabave i učenja? Sve možete naučiti na interaktivnim radionicama kemije u Centru tehničke kulture Rijeka

  • Događanja
  • Objavljeno 09.01.2020
  • Piše: Frane Stipanić

Otkriti kako preživjeti u divljini ili kako iskoristiti kuhinjske kemikalije u liječenju, napisati nevidljivo pismo ili spojiti znanost i umjetnost…O, da, moguće je! Zainteresirani za ovakvu vrstu zabave i učenja? Sve to možete naučiti na interaktivnim radionicama kemije u Centru tehničke kulture Rijeka.

Predviđeno je pet tematskih radionica kemije srijedom kroz pet tjedana, od 22. siječnja do 19. veljače 2020. godine u terminu od 18:00-19:30 sati. Mogu se prijaviti učenici od 4. do 8. razreda OŠ, odnosno od 10 do 15 godina. Radionice se ne naplaćuju, ali je potrebna prijava putem obrasca na www.ctk-rijeka.hr stranicama do 20. siječnja 2020. godine. 

Moja kućna ljekarna

Srijeda 22. siječnja 2020. godine

Naučite kako uz nekoliko kuhinjskih kemikalija olakšati upalu grla, ohladiti bolni mišić i pripremiti jednostavnu otopinu za dezinfekciju. Na ovoj radionici naučite kako pripremiti hladni oblog, zdrave bombone od želatine, pripremiti jednostavnu otopinu za dezinfekciju i kako napraviti ‘bombu od sapuna? za opuštanje.

Kako preživjeti u divljini?

Srijeda 29. siječnja 2020.  godine

Tijekom ove radionice naučit će se kako pročistiti vodu iz prirode i pripremiti je za piće, kako lakše upaliti vatru te pripremiti jednostavni uređaj za gašenje požara!

Tekućine

Srijeda 5. veljače 2020. 

Zašto ulje pluta na vodi? Kako škrob može u isto vrijeme biti tvrd i mekan na dodir? Na ovoj radionici naučiti ćete o raznim svojstvima tekućina poput gustoće, viskoznosti i miješanja tekućina.

Kako napisati nevidljivo pismo?

Srijeda 12. veljače 2020. godine

Pisanje po papiru nevidljivom tintom jedan je od najjednostavnijih trikova koji se mogu vidjeti u filmovima. Lako se pripremaju iz jednostavnih kućanskih preparata kao što su ocat ili soda bikarbona. Osim što ćemo izvoditi čarolije na papiru, naučit ćemo što su kiseline, lužine i indikatori kiselina i lužina.

Crna boja nije boja!

srijeda 19. veljače 2020. godine

Na radionici ćemo spojiti znanost i umjetnost. Dokazat ćemo da crna boja ne postoji te prirediti šareno papirnato cvijeće, obojati majice i naučiti kako se mogu razdvajati tvari i svojstvo difuzije.

Tagovi: Kemija, radionice,