Otkrivene prve višejezične ploče s povijesnim nazivima ulica i trgova

Do kraja ove i početkom iduće godine povijesnim nazivima obilježit će se tridesetak ulica

  • Kultura
  • Objavljeno 15.05.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

Na Koblerovom trgu održana je svečanost otkrivanja prvih četiriju višejezičnih ploča s povijesnim nazivima ulica i trgova u užem središtu Rijeke.

Ovim projektom dio ulica i trgova u starom dijelu Rijeke uz table s aktualnim, službenim nazivima dobiva i table koje prikazuju nazive koje su te ulice i trgovi nosili kroz povijest. Kako je Rijeka grad izrazito burne povijesti koji je pripadao različitim državama, tako će ti povijesni nazivi biti na različitim jezicima odnosno predstavljat će različita razdoblja.

Ploču s povijesnim nazivima Koblerovog trga otkrio je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, a osim na Koblerovom trgu, ploče s višejezičnim nazivima postavljene su i na tri ulice koje vode od trga – Starim vratima, Užarskoj i Medulićevoj ulici.

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture

Projekt postavljanja višejezičnih ploča s povijesnim nazivima ulica i trgova u užem središtu Rijeke provodi se u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a cilj mu je valorizacija bogate povijesne tradicije Rijeke.

Kako je kazao gradonačelnik Obersnel, ovim projektom, čija je priprema trajala nešto duže nego što je prvotno bilo planirano, želi se pokazati slojevita i burna prošlost Rijeke, u kojoj su se imena ulica često mijenjala, pa čak i unutar iste države.

„Projekt je paralelno iniciran s dvije strane. Naime, zbog činjenice da je Rijeka postala Europska prijestolnica kulture smatrali smo da se radio o idealnoj prilici da progovorimo upravo o toj slojevitoj i burnoj povijesti Rijeke i da to slikovito pokažemo promjenama naziva ulica u našem gradu. Paralelno je krenula i inicijativa Zajednice Talijana Rijeke oko oznaka ulica – imali smo dilemu što u današnjem trenutku znači dvojezičnost, je li pametnije prevoditi današnji naziv ulice s talijanskog na hrvatski ili pristupiti ovakvom jednom svakako složenijem i zahtjevnijem projektu da bismo se zajednički dogovorili kako je ovo bolje rješenje“, kazao je gradonačelnik Obersnel, još jednom naglasivši da se ne radi o inicijativi uvođenja dvojezičnosti, nego o priči o povijesti Rijeke ispričanoj kroz promjene naziva ulica.

Do kraja ove i početkom iduće godine povijesnim nazivima obilježit će se tridesetak ulica

Podršku u projektu pružili su Zajednica Talijana Rijeka te Društvo za povijesna istraživanja Rijeke iz Rima (Società di Studi Fiumani), odnosno knjiga u njihovom izdanju pod nazivom „Il stradario di Fiume“ u kojoj su popisani nazivi riječkih ulica kroz povijest, kako u vremenu kad se Rijeka nalazila u sklopu Italije, tako i u drugim razdobljima.

„Vjerujem da kroz ovaj projekt na najbolji mogući način pokazujemo što znači Rijeka – luka različitosti, što znači uvažavanje povijesti kroz koju smo prolazili, koja ima svijetlih i manje svijetlih trenutaka, ali vjerujem da je naša zajednička obveza da i one trenutke povijesti koji nam se sviđaju manje ili više, prikažemo i otmemo zaboravu“, kazao je gradonačelnik Obersnel, najavivši kako će se do kraja ove i početkom iduće godine povijesnim nazivima obilježiti tridesetak ulica.

(Grad Rijeka)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: povijesni nazivi, Rijeka 2020, rijeka epk, višejezične ploče, vojko obersnel,