Otvaranje izložbe Gorana Trbuljaka u riječkom MMSU 22. veljače

"Bilo mi je važno da ti bezvrijedni papiri stoje u muzejima i galerijama pokraj vrlo vrijednih likovnih djela"

  • Kultura
  • Objavljeno 20.02.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

Izložba Gorana Trbuljaka “nikada do sada viđen rad neviđenog umjetnika” otvorit će se u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka u petak, 22. veljače, najavljeno je danas na konferenciji za novinstvo – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Izložba predstavlja oko 230 Trbuljakovih radova iz serije “Ovojeizam”, u vidu zapisa pisaćim strojem na papirima A4 formata.

Kustos izložbe Tevž Logar rekao je da se s Trbuljakovim umjetničkim djelovanjem intenzivnije susreo tijekom pripremanja umjetnikove monografije objavljene prošle godine. U tom procesu izdvojio je seriju radova “Ovojeizam”, nastalu u razdoblju od 1971. do 1981. godine, doba Trbuljakova najintenzivnijeg umjetničkog stvaranja, rekao je.

Logar je istaknuo da je uočio kako se u tim radovima prepoznaju odlike nekih budućih Trbuljakovih umjetničkih izraza. “Ovo nije retrospektiva jer ju je Trbuljak imao još 1981. godine, nego je presjek njegovog razmišljanja o činu gledanja i percepciji umjetnosti”, rekao je Logar. Radovi pružaju uvid u protekla razdoblja, ali su i danas aktualni jer se sistem institucija niti podjele moći na području kulturnog života nisu promijenili, kazao je.

“Bilo mi je važno da ti bezvrijedni papiri stoje u muzejima i galerijama pokraj vrlo vrijednih likovnih djela”

Goran Trbuljak rekao je da je počeo pisati ove rečenice s idejom da se odmakne od klasičnog slikarstva ili kiparstva. Želio sam pokazati da se i s najjednostavnijim sredstvima može rukovati i stvarati, rekao je. Trbuljak je istaknuo da ovaj njegov pristup nije posebno inovativan, jer da su slično radile i generacije umjetnika prije njega. Bilo mi je važno da ti bezvrijedni papiri stoje u muzejima i galerijama pokraj vrlo vrijednih likovnih djela, kazao je.

Izložba se postavlja u sklopu pretprograma Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture “Doba moći”. Koordinator ovog programa Dominik Grdić rekao je da ovaj programski pravac nastoji propitivati zajedničku povijest ovih krajeva, kako europsku tako i lokalnu, a jedan od glavnih partnera pri tome je MMSU. Na ovoj izložbi ispituje se odnos moći između ustanova, umjetnika, kritičara i medija te je dio ciklusa velikih domaćih autora koji je počeo retrospektivom Tomislava Gotovca. Do kraja ove godine u ciklusu će se predstaviti radovi Vlade Marteka i Gorana Petercola.

Tijekom trajanja izložbe Gorana Trbuljaka do 12. svibnja, organizirat će se edukacijski programi, posebno za srednjoškolce na temu konceptualne umjetnosti. S obzirom na to da je Trbuljak i filmski snimatelj, u suradnji s Art kinom će se prirediti projekcije dugometražnog filma “Izgubljeni zavičaj” i dvaju Trbuljakovih eksperimentalnih filmova.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: art-kino, goran trbuljak, izložba, MMSU, ovojeizam, Rijeka 2020, Tevž Logar,