Otvaranje izložbe “Moja umjetnost je moja stvarnost” u petak u MMSU Rijeka

Kustosica Sanja Kojić Mladenov rekla je da se cijeli projekt bavi obilježavanjem stogodišnjice kraja Prvoga svjetskog rata i idejom pomirenja u Europi.

  • Kultura
  • Objavljeno 08.11.2018
  • Piše: Antonela Verković

Međunarodna kolektivna izložba “Moja umjetnost je moja stvarnost”, dio projekta koji su pokrenuli njemački Goethe Institut i Francuski institut u Hrvatskoj, uz podršku njemačko-francuskog fonda za kulturu Elysee, usmjeren ispitivanju i revalorizaciji pitanja memorije nasilne prošlosti i pomirenja kroz izgradnju zajedničke budućnosti u Europi, otvorit će se u petak, 9. studenoga u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka (MMSU), najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare.

Koordinatorica izložbe u ime MMSU Marina Tkalčić istaknula je da se projekt financira iz fonda Elysee, koji promovira njemačko-francusku kultrunu suradnju. Kao pripremna aktivnost za ovu izložbu, u lipnju ove godine su organizirane radionice za Rome u MMSU i Brodu na Kupi u suradnji s partnerskom organizacijom Propuh iz Zagreba, kazala je.

Kustosica Sanja Kojić Mladenov rekla je da se cijeli projekt bavi obilježavanjem stogodišnjice kraja Prvoga svjetskog rata i idejom pomirenja u Europi, a u njemu sudjeluje mnogo pojedinaca i ustanova te udruga iz Europe.

Izložba predstavlja dekonstrukciju povijesti, arhiva i povijesnih zbirki te dekonstrukciju načina na koji se stvaraju vladajući stavovi u društvu i vladajući stereotipi. To se ostvaruje kroz različite umjetničke radove, uglavnom kroz osobni pristup temama, kao što je osobni identitet u odnosu na kolektivni identitet poput religijskog ili rodnog ili seksualnog, rekla je kustosica.

U fokusu je propitivanje zaboravljenih povijesti i pozicije marginalnih grupa, naročito romske manjine. Izložba “Moja umjetnost je moja stvarnost” ima namjeru propitivati vidljivost i položaj umjetničke prakse Roma kao integralnog i ravnopravnog segmenta europskog kulturnog prostora.

Zastupljene medijske prakse vrlo su različite, od fotografija, video radova do instalacija u prostoru ili video igara i web aplikacija.

Sudjeluju umjetnici Andeja Kulunčić s kolektivom ISTE, Robert Jankuloski, Herlinde Koelbl, Stevan Kojić, Siniša Labrović, Valérie Leray, Monika Moteska, Branislav Nikolić, Vessna Perunovich, André Jenö Raatzsch, Emília Rigová, Selma Selman, Selman Trtovac i Moritz Pankok.

(Hina)

FOTO: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: izložba, MMSU, prvi svjetski rat,