Otvorene prijave za jubilarno deseto izdanje biciklističkog maratona Istria Gran Fondo

Istria Gran Fondo od prošlog je izdanja dio svjetske serije utrka UCI Gran Fondo World Series, najvećeg serijala utrka u amaterskom biciklizmu na svijetu

  • Lifestyle
  • Objavljeno 29.08.2023
  • Piše: Duje Krstulović

Prijave za jubilarno deseto izdanje Istria Gran Fonda, najpoznatijeg biciklističkog maratona u Istri koji će se održati 12. i 13. travnja 2024. otvorene su na web stranici www.coloursofistria.com.

Natjecatelji će i ovoga puta moći birati između dvije staze, Gran Fondo (119 km) i Medio Fondo (94 km), a imat će i priliku okušati se u utrci na kronometar, odnosno vožnji “na vrijeme”. Prijaviti se mogu svi natjecatelji stariji od 16 godina, a oni stariji od 19 godina konkurirat će i za plasman na UCI World Series World Cup koji će se održati u Aalborgu (Danska) od 29. kolovoza do 1. rujna 2024.

Naime, Istria Gran Fondo od prošlog je izdanja dio svjetske serije utrka UCI Gran Fondo World Series, najvećeg serijala utrka u amaterskom biciklizmu na svijetu, a ponajbolji biciklisti po dobnim skupinama s Istria Gran Fonda kvalificirat će se za Svjetsko prvenstvo u Aalborgu gdje će se boriti za titulu svjetskog prvaka.

Istria Gran Fondo jedna je od mnogih manifestacija koje tijekom godine organizira Klaster sjeverozapadne Istre – udruženje Turističkih zajednica Umaga, Novigrada, Brtonigle, Buja, Motovuna, Grožnjana, Oprtlja i turističkih kompanija Plava Laguna i Aminess Hotels & Resorts – a koji razvojem i unapređenjem istih obogaćuje turističku ponudu i privlači brojne domaće i strane posjetitelje u ovaj dio Istarskog poluotoka.

“Činjenica je da je područje sjeverozapadne Istre vrlo popularno među ljubiteljima biciklizma. Gostima nudimo više od 500 kilometara obilježenih biciklističkih staza, što cestovnih što mountain bike, a važan dio naše ponude i svakako veliki motiv dolaska je i međunarodni biciklistički maraton Istria Gran Fondo čiji je značaj za promociju cikloturizma svake godine sve veći. Početkom godine postali smo dio svjetske serije utrka UCI Gran Fondo World Seriesa to znači da će i u ovom desetom izdanju natjecatelji imati mogućnost plasmana na Svjetsko prvenstvo u Danskoj. Stoga pozivam sve zainteresirane da se prijave i sudjeluju na još jednom vrhunskom izdanju Istria Gran Fonda “, naglasio je Milovan Popović, direktor Turističke zajednice Grada Umaga.

Na prošlom izdanju Istria Gran Fonda sudjelovalo je više od 700 biciklista iz 25 zemalja, a među brojnim natjecateljima bila su i poznata imena u svijetu biciklizma poput Josipa Rumca, trostrukog prvaka Hrvatske u cestovnom biciklizmu, osvajača brončane medalje na juniorskom Svjetskom prvenstvu 2012., te 3. i 4. mjesta na dvije etape CRO race utrke 2021. godine. Prošlogodišnji pobjednik nacionalnog prvenstva u cestovnom usponu – Trofej Učka Milan Mesić, te svjetska amaterska prvakinja u cestovnom biciklizmu i višestruka pobjednica brojnih Gran Fonda po Europi Laura Šimenc. Utrku je podržala i prvakinja Hrvatske u cestovnom biciklizmu u 2022. Matea Deliu.

Sve informacije o eventu moguće je pronaći na web stranici Klastera sjeverozapadne Istre www.coloursofistria.com.

Tagovi: biciklistički maraton, Gran Fondo, istra, umag,