Pazite se! Vlada gripa, prvi oboljeli u Hrvatskoj u KBC Rijeka!

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije naručio je 3.500 doza cjepiva više nego godinu ranije.

  • Gospodarstvo
  • Objavljeno 06.12.2018
  • Piše: Antonela Verković

Gripa je stigla u Hrvatsku, a u protekla je dva tjedna virus gripe laboratorijski potvrđen kod ukupno 11 osoba iz raznih dijelova Hrvatske. Mahom se radi o pacijentima koji su zbog težeg oblika gripe hospitalizirani, a među njima ima i djece. Kao i uvijek, stručnjaci upozoravaju da je stvarni broj zaraženih višestruko veći u odnosu na prijavljeni broj slučajeva.

U HZJZ-u su zadovoljni činjenicom da se ove sezone cijepilo jako puno ljudi. Zaliha od 350.000 doza, za 70.000 doza veća nego lani, potrošena je u svega nekoliko tjedana od početka cijepljenja. Ukupno se po procjenama epidemiologa cijepilo i nešto više od tog broja, oko 370.000 ljudi, jer su neki građani iskoristili mogućnost kupnje cjepiva u ljekarni i cijepljenja o vlastitom trošku.

Iako se među prvim slučajevima gripe ove sezone spominje i jedan slučaj iz Rijeke, radi se zapravo o pacijentu iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka, koji inače dolazi iz Istre i kod kojeg je utvrđen virus gripe.

I ove je godine povećan interes za cijepljenjem, a Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije naručio je 3.500 doza cjepiva više nego godinu ranije. Prema riječima voditeljice Službe za epidemiologiju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ dr. Danijele Lakošeljac, zalihe cjepiva su potrošene pa su naručene dodatne doze cjepiva.

Tagovi: gripa, KBC Rijeka, oboljeli,