PGS uputio prijedlog za ocjenu ustavnosti naplate mostarine na Krčkom mostu

Predsjednica riječkoga ogranka Primorsko-goranskog saveza Tea Mičić Badurina je obrazloženju navela da je trošak izgradnje mosta u cijelosti podmiren još 1990. godine...

  • Gospodarstvo
  • Objavljeno 01.02.2019
  • Piše: Antonela Verković

Stranka Primorsko-goranski savez (PGS) podnijela je Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti odluke o naplati mostarine na Krčkom mostu, kao jedinom mostu u Hrvatskoj na kojem se naplaćuje prolaz.

Predsjednica riječkoga ogranka Primorsko-goranskog saveza Tea Mičić Badurina je obrazloženju navela da je trošak izgradnje mosta u cijelosti podmiren još 1990. godine, a da u odlukama o naplati mostarine piše da se mostarina naplaćuje dok nadležno tijelo ne utvrdi da je trošak izgradnje podmiren. Očito je tijekom svih ovih godina nadležno ministarstvo propustilo utvrditi da se mostarina više ne treba plaćati, navodi Mičić Badurina.

Ustvrdila je da se samo manji dio prikupljenog novca od mostarine troši za održavanje Krčkog mosta i da je sav preostali dio prihod tvrtke Autocesta Rijeka-Zagreb. Navodi da se od 1990. do danas od mostarine dobilo više od milijardu kuna i da se to troši na otplatu kredita Svjetske banke te za održavanje ostalih objekata i prometnica.

PGS se poziva i na jednoglasnu odluku skupštine Primorsko-goranske županije da ne bi trebalo naplaćivati mostarinu na Krčkom mostu.

Ocjenu ustavnosti naplate mostarine je s istim argumentima uputila Ustavnom sudu i Unija Kvarnera krajem prošle godine.

FOTO: Pixabay

Tagovi: krčki most, mostarina, naplata, PGS,