PGŽ: Fond solidarnosti za djecu radnika koji rade, a ne primaju plaće

Novac je osiguran iz povećanog priljeva izvornih proračunskih prihoda, a župan najavio da će županijski proračun za 2018. nakon rebalansa iznositi 904 milijuna kun

  • Gospodarstvo
  • Objavljeno 05.11.2018
  • Piše: Antonela Verković

Primorsko-goranska županija osnovat će Fond solidarnosti za djecu i mlade iz kojega će financijski pomagati obiteljima radnika 3. maja, kao i obiteljima radnika u svim tvrtkama koji rade, a ne primaju plaće, najavljeno je u ponedjeljak u županijskoj upravi.

Župan Zlatko Komadina rekao je da će županija u tu svrhu osigurati dva milijuna kuna, a tim novcem će pomoći djeci i mladima iz županije čije se obitelji nalaze u stanju socijalne ugroženosti uslijed nepovoljnih okolnosti na tržištu rada, odnosno čiji članovi rade, a ne primaju plaću.

Komadina, koji je u ponedjeljak nazočio i prosvjednom skupu radnika 3. maja u središtu Rijeke, rekao je da je to brodogradilište talac situacije u pulskom Uljaniku, da interesa za 3. maj ima, ali da ima i nečinjenja.

Pročelnica za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač naglasila je kako su pri izradi Fonda solidarnosti za djecu i mlade u županiji posebnu pažnju posvetili Konvenciji o pravima djeteta, te Strategiji borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Županijskoj skupštini, koja će odlučiti o osnivanju fonda, predložit će se da fond traje do kraja 2019., uz nadu da dugoročno neće biti potreban.

Novac je osiguran iz povećanog priljeva izvornih proračunskih prihoda, a župan Komadina najavio je da će županijski proračun za 2018. nakon rebalansa iznositi 904 milijuna kuna, uglavnom zbog dinamike provedbe EU projekata.

Pročelnik za proračun, financije i nabavu Krešimir Parat pojasnio je da se proračun predloženim rebalansom smanjuje za 19,9 milijuna kuna, zbog dinamičkog replaniranja EU projekata, odnosno njihovog završetka u 2019. godini.

Dodao je da je iz povećanja poreza na dohodak osiguran milijun kuna za tvrtku Ekoplus, koja upravlja Županijskim centrom za gospodarenje otpadom Marišćina, za nabavu mjernih uređaja i opreme, te druge aktivnosti za unaprjeđenje rada i smanjenje utjecaja na okoliš.

(Hina)

FOTO: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ ua

Tagovi: 3. Maj, EU projekti, novac, proračun, zlatko komandina,