PGŽ podupire Opatijsku inicijativu o financiranju sporta

Opatijska inicijativa, među ostalim, predviđa povećanje boravišne pristojbe s jednog na tri eura te da bi se prikupljeni novac ulagao u sportsku infrastrukturu

  • Politika
  • Objavljeno 03.12.2018
  • Piše: Antonela Verković

Opatijska inicijativa osnovana je na prijedog predsjednika HNK Rijeke i predstavnika hrvatskih sportskih saveza kako bi se omogućilo sustavno i održivo financiranje sporta u Hrvatskoj, to jest izravno financiranje pet sportova – nogometa, košarke, rukometa, vaterpola i odbojke.

Ta je incijativa predstavljena kroz poslovni plan  u kojemu se predlaže financiranje preko naknada od TV prava, naknada od prava na klađenje, povećanjem boravišnih pristojba i gradskih poreza na potrošnju, povećanjem prihoda od reklamiranja i promidžbe tvrtaka na utakmicama te sponzorstvima velikih poduzetnika u državnom vlasništvu.

Marko Boras Mandić je rekao da Opatijska inicijativa, među ostalim, predviđa povećanje boravišne pristojbe s jednog na tri eura te da bi se prikupljeni novac ulagao u sportsku infrastrukturu koja je važna i za turizam.

“Osobno imam rezervu da će oni koji trebaju odlučiti o tome, a to su prvenstveno Vlada i Sabor, napraviti daljnje korake i nekako mi to miriše na situacije kada su donesene jednoglasne odluke Grada Rijeke ili županije, kada su sve stranke poduprle određene inicijative, ali su one završile u ladicama ministarstava”, rekao je.

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Župan Zlatko Komadina je istaknuo da je Turistička zajednica Kvarnera predložila da se boravišna pristojba poveća namjenski, dijelom za turizam, a dijelom za sportsku infrastrukturu.

“Međutim, gospodarstvo tu dvoji i smatra to narušavanjem konkurentnosti”, rekao je, dodajući da Hrvatska ima jednu od najnižih boravišnih pristojba u Europi.

Komadina je još rekao da će se u srijedu održati konzultacije o županijskom proračunu za 2019., na koje su pozvane sve političke stranke i nezavisni vijećnici. Konzultacije će se održati nakon što Županijska skupština nije prihvatila prijedlog proračuna za sljedeću godinu. Kako je rekao, u četvrtak će se znati što će i kako biti u vezi s proračunom za 2019. te da su već prihvaćeni neki amandmani, ali “prevelikog prostora za povećanje nekih stavki nema”.

Primorsko-goranska Županijska skupština u četvrtak nije prihvatila proračun za 2019. od 894 milijuna kuna jer su za nj glasovala 23 vijećnika, protiv ih je bilo 19 i jedan je bio suzdržan. Protiv su glasovali vijećnici HDZ-a, Akcije mladih, Živog zida, Mosta i Bure, a suzdržana je bila vijećnica Živog zida. Od 46 vijećnika glasovalo je njih 43.

FOTO: Youtube (screenshot)

 

Tagovi: financiranje sporta, opatijska inicijativa, PGŽ, Sport,