PGŽ ukida poticaje za izlov divljači na otocima

Županija će i dalje davati u zakup zajednička lovišta, ali odluku donosi župan, koji propisuje i mjere zaštite od šteta od divljači na zajedničkim lovištima.

  • Gospodarstvo
  • Objavljeno 21.12.2018
  • Piše: Antonela Verković

Županijska skupština Primorsko-goranske županije u četvrtak je većinom glasova prihvatila odluku kojom prestaju mjere i isplaćivanje poticaja lovozakupnicima za uklanjanje alohtone divljači na otocima.

S tom odlukom prestaju važiti odluke o mjerama poticanja lovozakupnika za uklanjanje medvjeda, čagljeva, divljih svinja i jelena lopatara na otocima u županiji.

Većinom glasova na skupštini je prihvaćena i odluka o produljenju ugovora s Lovačkim društvom “Vepar” iz Njivica o zakupu zajedničkog otvorenog lovišta “Veli Lošinj.”

Pročelnica za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar rekla je da je novi Zakon o lovstvu koji je stupio na snagu 17. studenoga, bitno promijenio ulogu Županije u pogledu zajedničkih lovišta.

“Županija će i dalje davati u zakup zajednička lovišta, ali odluku donosi župan, koji propisuje i mjere zaštite od šteta od divljači na zajedničkim lovištima. Dobili smo više posla i ovlasti, a imat ćemo manje financijskih sredstava,” istaknula je te dodala kako je stoga i predloženo da se izvan snage stavi odluka o poticajima, ali da će se morati razmotriti nove mjere.

Poticaji su do sada iznosili 200 kuna za divlju svinju ili jelena lopatara, 1000 kuna po čaglju, a 3000 kuna za medvjeda. Županija je do sada godišnje od lovozakupnina imala prihode od 1,5 milijuna kuna, a predviđa se da će promjenom zakona prihodovati oko 500 tisuća kuna.

Pročelnica Raukar još je dodala da je Hrvatski lovački savez dogovorio sklapanje zajedničke police osiguranja od šteta radi naleta divljači na vozila. Štete na poljoprivrednim površinama i dalje su na teret lovoovlaštenika, odnosno vlasnika zemljišta i stočara, koji i dalje trebaju poduzimati mjere kako bi spriječili nastanak šteta.

Vijećnik Dinko Beaković (HDZ) istaknuo je da neće poduprijeti prijedlog odluke o produljenju ugovora o zakupu zajedničkog otvorenog lovišta, navodeći da postojeći sustav ne funkcionira, da “lovački lobi iskorištava i županiju i državu”, da je alohtone divljači zapravo sve više, da je lovna zakupnina premala te da bi lovačka društva trebala podastrijeti evidencije i detaljne izvještaje o načinu rada, prihodima i broju odstrijeljene divljači.

FOTO: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: divljač, lovci, PGŽ,