PNUSKOK i PU Istarska prekinuli lanac trgovine drogom i oružjem

Operativna akcija, kodnog imena Batana, trajala je oko osam mjeseci

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Rijeka dovršili su u suradnji s Policijskom upravom istarskom kriminalističko istraživanje nad više osoba te je tim povodom danas u Puli održana konferencija za medije, na kojoj su sudjelovali voditelj Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Rijeka Božo Barbarić, načelnik Sektora kriminalističke policije PU istarske Mladen Matika i policijski službenik Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Rijeka, ujedno i voditelj kriminalističkog istraživanja, Goran Rebić.

”Cilj ovog kriminalističkog istraživanja bilo je suzbijanje trgovanja drogom na području Istre, no kako pokazuju rezultati i predmeti koji su oduzeti, osim suzbijanja zlouporabe droge, obuhvatili smo i trgovanje oružjem te smo zaplijenili 20 pištolja, deset marke HS i 10 marke Crvena Zastava”, rekao je voditelj Barbarić i naglasio kako je ova operativna akcija, kodnog imena Batana, trajala oko osam mjeseci.

oružje_24052019_rijekaonline

Realizacija kriminalističkog istraživanja započela je jučer u Rijeci, kada je sa spomenutim oružjem i 410 komada pištoljskog streljiva uhićen 33-godišnjak.

Radi se o šestorici hrvatskih državljana u dobi od 46, 40, 35, 33, 28 i 25

”U nastavku kriminalističkog istraživanja, policijski službenici su jučer na području Pule proveli pretrage osoba i njihovih domova te su pronašli 5.500 tableta MDMA, 400 grama marihuane, 40 grama kokaina, digitalne vage, sredstva za komunikaciju i novac”, pojasnio je načelnik Sektora kriminalističke policije.

novac_24052019_rijekaonline

Osim jučer pronađene droge, policijski službenici su tijekom trajanja kriminalističkog istraživanja zaplijenili još droge, i to oko 5.2 kilograma marihuane i tri grama amfetamina, a ukupno je od osumnjičenih oduzeto oko 260 tisuća kuna.

Kako je naveo voditelj kriminalističkog istraživanja Rebić, policija je ovom akcija uspjela spriječiti dolazak droge do krajnjih korisnika, ali i ilegalnu trgovinu oružjem do zemalja zapadne Europe te se u svakom slučaju radi o značajnom preventivnom djelovanju policijskih službenika.

droga_24052019_rijekaonline

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su šestorica hrvatskih državljana u dobi od 46, 40, 35, 33, 28 i 25 godina počinili 12 kaznenih djela neovlaštena proizvodnja i promet drogama, dva kaznena djela nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari te jedno kazneno djelo pomaganje u vezi s nedozvoljenim posjedovanjem, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

Osumnjičeni će se danas, po dovršetku kriminalističkog istraživanja, privesti u pritvorsku jedinicu PU istarske te se protiv njih podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

foto: PU istarska

Tagovi: akcija batana, Istraživanje, kokain, kriminalističko, lanac trgovine oružjem, marihuana, mdma, novac, pištolji, pnuskok, pu istarska, trgovina drogom,