Po prvi put u Hrvatskoj u riječkoj bolnici liječit će se srčana greška

Kod ovakvog zahvata nema potrebe za ostankom pacijenta u Jedinici intenzivnog liječenja. Pacijenti u bolnici borave maksimalno dva dana, nakon čega odlaze kući svojim uobičajenim aktivnostima

  • Gospodarstvo
  • Objavljeno 22.11.2018
  • Piše: Antonela Verković

Po prvi put u Hrvatskoj, 22. i 23. studenoga planira se kod 5 do 6 pacijenata perkutanim putem zatvoriti ventrikulski septalni defekt. Stručna potpora i nadzor bit će dr. Massimo Chessa iz pedijatrijske bolnice San Donato u Milanu. Godišnje se planira napraviti i do dvadesetak ovakvih zahvata – piše portal Fiuman.

„Vrlo je bitno napomenuti da se pri zahvatu ne radi otvaranje grudnog koša, kao ni rezanje srčanog mišića, što je izuzetno važno za eventualni kasniji razvoj poremećaja ritma. Postotak komplikacija niži je u odnosu na kardiokirurški zahvat, a rezultati su isti“, ističe dr. Neven Čače, intervencijski kardiolog Klinike za pedijatriju i voditelj tima koji će izvesti zahvat.

Ventrikulski septalni defekt jedna je od najčešćih prirođenih srčanih grešaka i obuhvaća defekt mišićnog i membranskog sloja srčanog zida. Godišnje se rodi stotinjak djece s ventrikulskim septalnim defektom. Kod djece kod koje u najranijoj dobi nije potrebno operirati defekt, on se može zatvoriti perkutanim putem, odnosno bez klasičnog kardiokirurškog zahvata.

Kod ovakvog zahvata nema potrebe za ostankom pacijenta u Jedinici intenzivnog liječenja. Pacijenti u bolnici borave maksimalno dva dana, nakon čega odlaze kući svojim uobičajenim aktivnostima (uz minimalna ograničenja sljedećih mjesec dana).

Oporavak je izuzetno brz, tako da je pacijent na svom radnom mjestu (djeca u školi) već za nekoliko dana, navodi se u priopćenju kojeg prenosi portal Fiuman.

FOTO: Pixabay

Tagovi: KBC Rijeka, liječenje, srčani problemi,