Počeli prvi Dani Voje Radoičića u Rijeci

Tijekom 23. revije lutkarskih kazališta Rijeka do 10. studenoga u atriju Gradskog kazališta lutaka izložene su lutke koje je osmislio Vojo Radoičić.

  • Kultura
  • Objavljeno 06.11.2018
  • Piše: Antonela Verković

U Rijeci su u ponedjeljak počeli prvi Dani Voje Radoičića, posvećeni istaknutom likovnom umjetniku koji je lani umro u Rijeci, čiji radovi ukrašavaju više javnih prostora u gradu te je njegov rad postao dio identiteta Rijeke.

Organizatori manifestacije su Grad Rijeka, Sveučilište, Studentski centar i Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

U razdoblju od 5. do 20. studenoga različitim će se aktivnostima obilježiti Radoičićevo stvaralaštvo, pa je tako prvoga dana otvorena izložba na panoima na Korzu kojom se predstavlja Radoičić izvadcima iz monografije “Radoičić: San”.

Tijekom 23. revije lutkarskih kazališta Rijeka do 10. studenoga u atriju Gradskog kazališta lutaka izložene su lutke koje je osmislio Vojo Radoičić.

VOJO RADOIČIĆ

Posljednjeg dana revije izložit će se svečani zastor tog kazališta kojeg je izradio ovaj slikar. U izlozima zgrade gradske uprave će se od 6. do 19. studenoga moći razgledati izložba dječjih radova na temu “Kišobran Voje Radoičića”, a u restoranu u sveučilišnom kampusu otvorena je izložba radova članova foto grupe Sveučilišta “Baltazar”.

Vjekoslav Vojo Radoičić rođen je u Požegi 1930. godine, a umro u Rijeci prošle godine. Živio je i radio u Rijeci, Begovom Razdolju i Beču. Bavio se slikarstvom, malom plastikom, ilustracijama za djecu, primijenjenom grafikom i tekstilnim dizajnom te je imao više od 160 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Izradio je preko 50 scenografija u zemlji i inozemstvu za televiziju i kazalište.

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, a među njima i godišnje nagrade Grada Rijeke 1988. i 2010., nagrade Grada Rijeke za životno djelo, odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos kulturi 1998., a dobitnik je i Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo za 2005. godinu.

Za ilustraciju dječje knjige dobio je 1984. godine nagradu “Grigor Vitez” i 1989. godine nagradu “Ivana Brlić-Mažuranić”, a 2002. godine bio je nominiran za najveću nagradu za ilustraciju “Hans Christian Andersen”.

(Hina)

FOTO: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: izložba, vojo radoičić,