Počinje projekt “Kultura dopolavora – jučer, danas, sutra” u riječkom MMSU

U sklopu projekta "Doplovoro - jučer, danas, sutra" tijekom 16 mjeseci će se prirediti radionice za osobe 54+ i to fotografije, kulturne kritike, slikarstva...

  • Kultura
  • Objavljeno 13.11.2018
  • Piše: Antonela Verković

Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka (MMSU) nositelj je projekta “Kultura dopolavora – jučer, danas, sutra” namijenjenog osobama starijim od 54 godine te stručnjacima u kulturi i umjetnicima koji će nakon edukacije raditi s tom populacijom, a sufinanciran je bespovratnim novcima iz EU fondova, rečeno je na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Koordinatorica projekta Katerina Jovanović iz MMSU kazala je da se projekt odvija na dvije razine, osposobljavanjem desetero stručnjaka u kulturi i umjetnika za približavanje kulturi osobama starijim od 54 godine. S druge strane, organizirat će se niz radionica za 50-tak starijih osoba koje će dijelom voditi i sudionici edukacije. Tako se postiže cilj veće socijalne uključenosti i unapređenja kvalitete života starijih osoba, navela je.

Završna aktivnost projekta je čitanka o dopolavoru te zajednička izložba umjetnika, stručnjaka u kulturi i osoba 54+. U ovom kontekstu dopolovaro se podrazumijeva kao osmišljeno slobodno vrijeme radnika u nekadašnjim tvornicama i drugim industrijskim pogonima u Rijeci, danas uglavnom ugaslim. Tu su se u okviru tvorničkih kompleksa izdavale novine, organizirale su se čitaonice, filmske sekcije, izložbe i predstave.

O PROJEKTU

Programom dopolavoro, koji je dijelom projekt Europske prijestolnice kulture 2020, u Rijeci se nastoji potaknuti nekadašnje radnike riječkih tvornica na sudjelovanje u novom kulturnom centru, prilagođenom njima, gdje bi mogli stvarati sadržaje u suradnji s kulturno-umjetničkim institucijama u gradu.

U sklopu projekta “Doplovoro – jučer, danas, sutra” tijekom 16 mjeseci će se prirediti radionice za osobe 54+ i to fotografije, kulturne kritike, slikarstva te za djelovanje kao ambasadori Rijeke 2020. O održavanju radionica će se javnost obavijestiti prije početak sva od njih, a zainteresirane će se moći prijaviti 10 dana prije početka.

Partneri u projektu su Kreativni kolektiv Kombinat i Centar tehničke kulture Rijeka. Ukupna vrijednost projekta je 595.000 kuna, od čega je 85 posto bespovratnih europskih novaca. Ostatak za domaći udjel osigurava Ministarstvo kulture.

(Hina)

FOTO:  HINA/ Miljenko KLEPAC/ ua

Tagovi: kultura, MMSU, projekt,