Ponovno otvoren Dječji odjel Stribor GKR – Poručuju vam nekoliko stvari!

Zakasnina ostvarena za vrijeme zatvorenosti neće se naplaćivati kao ni obračunavati do 17. svibnja

 • Kultura
 • Objavljeno 12.05.2020
 • Piše: Ivona Amidžić

Od jučer je krenula i zadnja faza popuštanja epidemioloških mjera, a tako su najveću pozornost dobili ugostitelji, točnije kafići, restorani i hoteli, a nakon toga i trgovački centri.

No, od jučer je otvoren i Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka, ali prema posebnom prilagođenom ritmu, radnom vremenu i uz poštivanje mjera zaštite od koronavirusa.

Radno vrijeme Dječjeg odjela Stribor je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8 do 14 sati, a utorkom i četvrtkom od 13 do 19 sati. Knjižnica će privremeno i nadalje biti zatvorena subotom.

Za sada će u Dječjem odjelu Stribor biti moguće isključivo usluge posudbe i vraćanja građe, a sve druge usluge do novih uputa Stožera civilne zaštite RH neće biti aktivne.

Zakasnina ostvarena za vrijeme zatvorenosti neće se naplaćivati kao ni obračunavati do 17. svibnja. Broj knjiga koje je moguće odjednom posuditi se vraća na uobičajene četiri. Prema novijoj praksi uvedenoj uslijed ove situacije i dalje je moguće upisati se online te online putem dobiti i PIN za korištenje e-knjižnice.

Način ponašanja i korištenja usluga potrebno je prilagoditi situaciji, a prema uputama propisanima od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Iz Gradske knjižnice Rijeka poručuju:

 • Kratko zadržavanje u knjižnici – U zatvorenim prostorima u kojima je i veća protočnost ljudi ne smijemo se zadržavati dulje nego što je potrebno tako da se moramo odreći uobičajenog ležernog pregledavanja i biranja knjiga među policama. Također, vrlo je dobro unaprijed znati što tražimo pri čemu svakako može pomoći online katalog.gkr.hr. Prije ulaska u knjižnicu knjige koje vraćamo pripremimo unaprijed.
 • Držimo razmak – Radi sprečavanja širenja infekcije u prostorijama knjižnica potrebno je držati fizički razmak od 2 metra između svih posjetitelja knjižnice međusobno, kao i između korisnika i djelatnika. Ispred pulta nije potrebno guranje, držimo razmak i budimo strpljivi i onda kada zakaže tehnologija, pojavi se kakva druga komplikacija i sl.
 • Perimo ruke – Pranje ruku jedna je od glavnih mjera sprečavanja širenja virusa. Operimo ruke prije dolaska u knjižnicu, a i na ulazu u knjižnicu će biti higijenska sredstva koja je potrebno koristiti.
 • Knjige nisu opasne: čistimo ih – Velike je dileme izazivalo pitanje duljine zadržavanja virusa na raznim površinama, pa i na papiru. Prema istraživanjima se čini kako je riječ o doista minimalnom razdoblju koje ne čini rizik, ali knjige će svejedno prolaziti proces čišćenja i vremenski odmak do daljnjeg puštanja u opticaj od 72 sata. Zbog potonjeg posebno molimo za strpljenje jer neki naslovi koji su vraćeni neće istog trenutka biti i ponovno dostupni iako će katalog sugerirati drugačije.
 • Naviknimo se na maske – Maske su postale dio naše svakodnevice, a prema najnovijim uputama potrebno je njihovo nošenje. Preporučujemo stoga da ih imate prilikom posjete knjižnici. Izostat će možda pogled na onaj osmjeh na koji smo navikli, ali svi znamo da je on tu ispod maske.
 • Koristimo digitalne resurse – Digitalni resursi koje možemo koristiti nisu zanemarivi. Sve što želite posuditi pronađite ranije u online katalogu katalog.gkr.hr.  Dostupne su također e-knjige, a pomažu u vodstvu i naša dva portala Magazin GKR i Brickzine, platforma buduće Dječje kuće.
 • Pratimo poruke u prostoru i upute djelatnika – Uz ove ove upute i knjižničari/knjižničarke te poruke u prostoru sugerirat će što je potrebno činiti. Situacija je takva da ih ne smijemo doživjeti kao prijetnju ili drskost već kao dobronamjeran savjet. Samo tako ćemo se vratiti u naš uobičajen i ugodniji svijet.
 • Rasporedimo dolaske – Preporučujemo izbjegavanje gužve i da razmislimo kada je najbolje navratiti do Dječjeg odjela Stribor. Vidite li kroz prozor da je gužva – zadržite se parkiću, na trgu, prošećite, možda će malo kasnije biti bolje.

screenshot (youtube)

Tagovi: dječji odjel, gkr, knjižnica, koronavirus, stribor,