PORIN 2019.: Evo tko je sve osvojio prestižni kipić

Petar Grašo ima najbolju mušku vokalnu izvedbu, Josipa Lisac žensku, a Vojko V pak najbolji album klupske glazbe ... Čestitamo! :D

  • Kultura
  • Objavljeno 30.03.2019
  • Piše: Antonela Verković

Glazbeni spektakl je otvorio zbor HRT-a i Porin orkestar izvedbom pjesme “U boj, u boj”, a potom su voditelji dodjele Iva Šulentić i Ivan Vukušić poželjeli dobrodošlicu svima i naglasili kako se nakon šest godina Porin vratio u Rijeku – grad rocka. Rekli su i kako je ovo na neki način generalna proba za Rijeku koja je europska prijestolnica kulture za 2020. godinu.

Prva je nastupila Nina Badrić sa svojim hitom ‘Rekao si’.

PORIN ZA ŽIVOTNO DJELO

Diskografsku nagradu Porin za životno djelo primili su u petak navečer na svečanosti u riječkome Centru Zamet dirigent, skladatelj, aranžer i bubnjar Silvije Glojnarić te kantautor i glazbenik Ibrica Jusić, a dobitnici Porina u 2019. proglašeni su u svih 36 kategorija.

“Ljudi moji je li to moguće – Ibrica je dobio Porina”, rekao je laureat i spomenuo kako mu u ovome trenutku najviše nedostaje Pero Gotovac koji ga je uvijek poticao, a zahvalio je, među ostalima i bratu Đeli Jusiću jer ga, kako je rekao, “nije htio uzeti u Trubadure znajući da sam prejak da bi se uklopio u grupu i da je bolje da sam vuk samotnjak”.

NAJBOLJA MUŠKA I NAJBOLJA ŽENSKA VOKALNA IZVEDBA

U kategoriji najbolja vokalna muška izvedba nominirani su bili Marko Tolja i “Tišina”, Petar Grašo i pjesma “Ako te pitaju”, Vojko V s “Ne može”, a Porina je osvojio Petar Grašo. 

Pri dodjeli, Grašo je zahvalio ljudima koji su bitno utjecali na njegovu karijeru, među kojima i Oliveru Dragojeviću, Arsenu Dediću te Tončiju i Vjekoslavi Huljić.

Antonela Doko, Josipa Lisac i Nina Badrić bile su nominirane u kategoriji za najbolju žensku vokalnu izvedbu, a Porina je osvojila Josipa Lisac koja je zbog bolesti bila spriječena doći.

Josipa Lisac nagrađena je s 3 Porina. I to s Porinom za Najbolju žensku vokalnu izvedbu, Najbolju produkciju i Najbolju snimku.  Suradnja – tonski snimatelj i producent Goran Martinac i Josipa Lisac nagrađeni su za Najbolju produkciju i Najbolju snimku albuma ‘From Croatia Records Studio – Tu u mojoj duši stanuješ…’. Josipa je za Najbolju žensku vokalnu izvedbu s istog albuma nagrađena za pjesmu Dok razmišljam o nama.
Josipinu bogatu kolekciju do sada krasi najmanje 22 Porina!

DOBITNICI PORINA

Porina za poseban doprinos glazbi dobio je Paolo Sfeci, koji je svirao u bendovima Azra, Boa i Parni Valjak, a predao mu ga je kolega i prijatelj Husein Hasanefendić Hus. Sfeci je pak izjavio kako mu je to “prvi i posljednji Porin”.

Najveću hrvatsku diskografsku nagradu Porin za najbolji album klasične glazbe u 2019. dobio je Berislav Šipuš za album “Zajedno”, Porina za najbolji album jazz glazbe dobio je Zvjezdan Ružić za album “Pandaland” u izvedbi Zvjezdan Ružić sexteta.

Goran Bare dobio je Porina za najbolji rock album godine “Nuspojave”, a za najbolji pop album godine Detour za album “Tourdetour”. Promotor Mario Battifiaca i pjevačica grupe “Detour” Gina Victoria Damjanović pozvali su sve da se uključe u humanitarnu akciju i pomognu da mala djevojčica Mila Rončević može otići na liječenje u SAD.

Porina za najbolji album etno glazbe osvojio je koprivnički peterac “Ogenj” za svoj album “Domaj”, a njima je pripao i Porin za novog izvođača godine. Za najbolji album zabavne glazbe Porina je dobio Goran Karan za album “Glas juga”, no zbog spriječenosti, njegovu je nagradu preuzeo Nikša Bratoš.

Porin osvojio i Vojko V, tamburaši …

Za najbolji album popularne duhovne glazbe Porin je pripao albumu “Sve činim novo” u izvedbi Emanuela.

Porina za najbolji album alternativne glazbe pripao je albumu “Ispod kože” u izvedbi Borisa Štoka, a Porin za najbolji album klupske glazbe otišao je u ruke Vojku V za album “Vojko”.

Za najbolji album folklorne glazbe Porinom je nagrađen album ‘Rodija se Bog i čovik’ Ženske klape Luka , dok je Porin za najbolji album klapske glazbe osvojio album ‘52. festival dalmatinskih klapa Omiš’.

Najbolji hrvatski tamburaši i producent Stanko Šarić dobitnici su Porina za najbolji album tamburaške glazbe ‘Najbolji hrvatski tamburaši – 30 godina’, a nagradu za najbolji album pop-folklorne glazbe osvojila je Klapa Šufit za album “Oprosti dušo”.

FOTO: Instagram screenshot

Tagovi: dodjela, ibrica jusić, josipa lisac, kipić, nagrada, petar grašo, porin, vojko v,