Postavljanje ploča s nazivima ulica na talijanskom u Rijeci – trajno ili privremeno?

Obersnel: "Ploče s nazivima ulica na talijanskom nisu zbog političkog pritiska - nisam ustuknuo ni pred kalašnjikovima i bombama, a kamoli pred pritiskom vijećnika"

  • Kultura
  • Objavljeno 01.03.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel pričao je u četvrtak na aktualnom satu Gradskog vijeća o projektu obilježavanja povijesnih naziva ulica u centru Rijeke, tj. hoće li na ulazu u Rijeku trajno pisati Fiume ili samo u sklopu projekta EPK 2020 – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Kazao je da će se u početku ožujka na 12 do 15 lokacija u užem centru Rijeke postaviti ploče s povijesnim nazivima ulica, onako kako su se mijenjali kroz povijest, ne samo na talijanskom jeziku, nego i na mađarskom, te da će biti trajno postavljene.

Na ulazima u grad neće biti, niti je planirano dodavanje talijanskog naziva Fiume uz službeni naziv Rijeke, ali će se na promotivnim pločama za EPK 2020 na ulazima u grad i šire uz naziv Rijeka nalaziti naziv Fiume i one će biti privremene, za vrijeme trajanja projekta.

Na pitanje je li pristao na postavljanje ploča s nazivima ulica na talijanskom zbog političkog pritiska i potpore nekolicine vijećnika, odgovorio je da nije ustuknuo ni pred kalašnjikovima i bombama, a kamoli pred pritiskom vijećnika. Naglasio je da se ne radi o dvojezičnosti, niti o talijanskim nazivima, niti o odnarođivanju ili vrijeđanju te da se poštuju svi propisi.

Na pitanje kako kao antifašist promišlja o prisutnosti imena fašista Gabrielea D’Annunzia u programu EPK 2020., Obersnel je rekao da se u sklopu projektnog pravca “Doba moći” želi prikazati niz događaja iz bliže povijesti, da se ne može ignorirati činjenica da je netko postojao i da je njegova vladavina rezultirala štetama i žrtvama te da se ne radi o programu kojim bi se Danuncio veličao, niti bi on na to pristao.

Financiranje Psihijatrijske bolnice Lopača – grad Rijeka ju je spasio

U vezi s financiranjem Psihijatrijske bolnice Lopača, Obersnel je podsjetio da je Grad 90-tih postao osnivač te bolnice kada to nitko nije htio. U zadnjih deset godina u tu bolnicu je uloženo više od 95 milijuna kuna, a svake godine za funkcioniranje se izdvaja 7 do 8 milijuna kuna.

Smatra da je ta bolnica bila zakinuta jer nije dobivala decentralizirana sredstva, a novim zakonskim odredbama je to omogućeno.Tražili smo da nam se osiguraju decentralizirana sredstva, a hoće li to biti iz sredstava koje dobiva Županija ili izravno od države, nama je svejedno, rekao je.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: EPK 2020, fiume, Gradsko vijeće, Lopača, ploče s imenima ulica, psihijatrijska bolnica, rijeka, Rijeka 2020, talijanski nazivi, vojko obersnel,