Potpisan sporazum između Sveučilišta u Rijeci i Doma zdravlja PGŽ

Zamjenica župana Marina Medarić je istaknula kako u Rijeku dolaze studenti iz svih krajeva Hrvatske te je jako bitno da imaju zdravstvenu zaštitu u mjestu u kojem studiraju

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija i ravnatelj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije Vladimir Mozetič potpisali su Sporazum o pružanju zdravstvene zaštite i korištenju prostora i opreme za potrebe ordinacije opće/obiteljske medicine Doma zdravlja PGŽ.

Dom zdravlja PGŽ će pružati primarnu zdravstvenu zaštitu iz osnovnog i kada je primjenjivo, dopunskog zdravstvenog osiguranja studentima, djelatnicima i drugim osiguranicima, ukoliko se opredijele za tim opće/obiteljske medicine koji radi u prostorima na Kampusu Sveučilišta u Rijeci.

Uz navedene korisnike, u ordinacija može pružati zdravstvenu zaštitu i ostalim pacijentima koji su se opredijelili za nositelja tima u navedenoj ordinaciji.

Potpisivanjem Sporazuma stvaraju tek potrebni preduvjeti u pogledu prostora, za uspostavu ordinacije opće/obiteljske medicine od strane Doma zdravlja koji će, nakon preuzimanja prostora moći pokrenuti postupak ishodovanja potrebnih suglasnosti Ministarstva zdravstva.

Sveučilište u Rijeci predat će na korištenje Domu zdravlja PGŽ  prostor u sklopu Paviljona 1 Sveučilišnog kampusa (prizemlje), ukupne površine 113,50 m2, od čega ukupne korisne površine od 106,20 m2 i sastoji se od prostorije za pregled bolesnika , prostorije za medicinsku sestru površine,  čekaonice, sanitarnog čvora za radnike, sanitarnog čvora za bolesnike s predprostorom i vjetrobrana.

Sveučilište će bez ikakve naknade ustupiti prostor i opremu za rad navedene ordinacije opće/obiteljske medicine u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Dom zdravlja PGŽ će snositi troškove tekućeg održavanja, čišćenja i snabdijevanja potrošnim materijalom prostora koji se daje na korištenje.

Navedeni Sporazum je iznimno važan doprinos akademske zajednice u osiguranju kvalitetnih preduvjeta za pružanje zdravstvene zaštite.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samardžija istaknula je da je na  sveučilištu preko 50 posto studenata koji nemaju prebivalište u Rijeci. „Iznimno je važno osigurati im zdravstvenu zaštitu i kvalitetnu uslugu, a ovim povezivanjem  Sveučilišta i Županije to će im biti i omogućeno“, zaključila je rektorica.

Zamjenica župana Marina Medarić istaknula je kako je Rijeka je studentski grad u koji dolaze studenti iz cijele županije i Hrvatske te je jako bitno da imaju zdravstvenu zaštitu u mjestu u kojem studiraju.

„Iznimno mi je drago da za ovaj projekt nije prošlo puno vremena od njegove ideje do same realizacije. Studenti često postaju svjesni značaja zdravstvene zaštite onog trenutka kada im zatreba stoga im ovaj prostor podiže standard življenja na čemu smo zaista zadovoljni. Osim studentima ovaj prostor biti će dostupan i stanovnicima grada Rijeke, a osim što sam ponosna na ovaj prostor želim svima da se što manje koristi“, rekla je zamjenica u svom obraćanju.

foto: PGŽ

Tagovi: dom zdravlja, sveučilište,