Potpisani ugovori o financiranju znanstvenih projekata između Sveučilišta u Rijeci i FMTU iz Opatije

Ovaj model financiranja projekata osigurava dodatni novac za razvoj znanosti, uz redovite iznose za tu namjenu...

  • Gospodarstvo
  • Objavljeno 15.11.2018
  • Piše: Antonela Verković

Ugovori su potpisani u četvrtak u Rektoratu riječkog Sveučilišta a ukupna im je vrijednost 150.000 kuna.

Potpisali su ih rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija, dekanica FMTU Dora Smolčić Judana i devet voditeljica znanstvenih projekata, kojima je odobreno financiranje.

Riječ je o nastavku linije financiranja znanstveno-istraživačkih projekata uz potporu Sveučilišta pokrenutoj 2015. godine. Do sada je, u četiri ciklusa, odobreno financiranje 27 projekata, istaknula je rektorica Prijić Samaržija.

Ovaj model financiranja projekata osigurava dodatni novac za razvoj znanosti, uz redovite iznose za tu namjenu. FMTU je prvi od sastavnica riječkog Sveučilišta otvorio mogućnost dodatnog financiranja, taj model je slijedilo još nekoliko fakulteta, a očekujemo da se taj model proširi na sve fakultete, kazala je rektorica.

Cilj je povećati znanstvenu produkciju i izdvajati što više novca za znanost, naglasila je.

Dekanica FMTU Dora Smolčić Jurdana rekla je da ovaj fakultet želi dokazati da, osim razvijene nastavne djelatnosti, ima kapacitete za razvoj znanstveno utemeljenih podloga istraživanjem za donošenje budućih odluka na političkim, gospodarskim ili drugim razinama. I sljedeće godine se namjerava otvoriti novi ciklus istraživačkih projekata. Nastojimo da se u projekte, osim profesora, uključe i doktorandi te profesori iz inozemstva, zbog razvoja međunarodnih odnosa, rekla je dekanica Smolčić Jurdana.

Projektima će se istraživati područja kao što su učinak prekomjernog turizma na lokalnoj razini, modeli unapređenja lojalnosti gostiju u turizmu i ugostiteljstvu, integrirano oglašavanje zdravstveno-turističkih destinacija te smještajne ponude u funkciji luksuznog turizma.

(Hina)

FOTO: Pixabay

Tagovi: fakultet, financiranje, FMTU, projekti,