Potvrđena optužnica protiv suspendiranog riječkog pročelnika Vladimira Benca

Tvrtki svoje supruge omogućio da uz minimalnu najamninu dobije adaptirani i u potpunosti renovirani poslovni prostor

Na Županijskom sudu u Rijeci u utorak je potvrđena optužnica, koju je Uskok lani u kolovozu podignuo protiv Vladimira Benca (1973.), suspendiranog pročelnika Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom, zbog nezakonitog pogodovanja, odnosno zbog sumnje da je trima tvrtkama, među kojima je i tvrtka njegove supruge, omogućio da uz minimalnu najamninu dobiju na korištenje adaptirani poslovni prostor, priopćio je Uskok u ponedjeljak.

Optužnicom je Bencu, kao pročelniku Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom Grada Rijeke, u koji pripada Direkcija za gradnju i održavanje objekata javne, poslovne i stambene namjene, stavljeno na teret da je, od ožujka do prosinca 2016., poduzimao radnje kako bi tvrtki koja je obavljala knjigovodstvene poslove i za više trgovačkih društava u vlasništvu njegove supruge osigurao da, uz plaćanje minimalne najamnine, na natječaju dobije na korištenje adaptiran i uređen poslovni prostor od 271 četvornog metra.

S ciljem da to ostvari, zaposlenici direkcije je naložio da bez znanja ravnatelja direkcije, napravi procjenu vrijednosti radova potrebnih za uređenje poslovnih prostora, iako Planom nabave za 2016. nije bilo predviđeno ulaganje u uređenje tih poslovnih prostora i nije se radilo o radovima hitne intervencije i održavanja.

U zapisniku povjerenstva navedeno je da će Grad Rijeka obaviti samo nužne radove, iako će biti izvedeni radovi cjelovite rekonstrukcije

Naložio joj je i da kao predsjednica gradskog povjerenstva za poslovne prostore pripremi raspisivanje natječaja za davanje tog poslovnog prostora u zakup. Na taj način u zapisnik sa sjednice povjerenstva, neosnovano i protivno Odluci o zakupu poslovnog prostora, a s ciljem kako bi se ograničile mogućnosti prijave na natječaj drugih ponuđača, navodi se prijedlog da se u tom poslovnom prostoru obavlja isključivo djelatnost kojom se bavi tvrtka koja je obavljala knjigovodstvene poslove.

Iz Uskoka navode da je, sukladno Benčevu nalogu, u zapisniku povjerenstva navedeno da će Grad Rijeka obaviti samo nužne radove iako će, protivno Odluci o zakupu poslovnog prostora, biti izvedeni radovi cjelovite rekonstrukcije i uređenja poslovnog prostora.

Prema Uskoku, u svibnju 2016. objavljen je natječaj i njegov ispravak za davanje u najam poslovnog prostora po cijeni određenoj Pravilnikom o utvrđivanju zakupnine i djelatnosti u poslovnom prostoru u sumi od 200,75 eura bez PDV-a, kao i da se poslovni prostor daje u zakup u viđenom stanju te da ga je odabrani zakupnik dužan urediti i privesti ugovorenoj djelatnosti o vlastitom trošku.

Benac omogućio da tri trgovačka društva, pa i tvrtka njegove supruge, u zakup dobiju potpuno uređen poslovni prostor

U početku lipnja 2016. vlasnica trgovačkog društva je podnijela prijavu na natječaj i ponudila cijenu iz natječaja, znajući da će Grad Rijeka obaviti cjelovite radove na rekonstrukciji poslovnog prostora, bez obzira što je u natječaju navedeno da se poslovni prostor daje u najam u zatečenom stanju. Preuzimanje poslovnog prostora od zakupnika odgođeno je do završetka radova od strane Grada Rijeke te je nakon završetka radova zaključen ugovor o zakupu u kojemu je, prema nalogu okrivljenika, suprotno Odluci o zakupu poslovnog prostora, unesen članak koji omogućava da se na toj adresi registrira i društvo u vlasništvu Benčeve supruge.

Prema optužnici, tako je Benac omogućio da tri trgovačka društva, pa i tvrtka njegove supruge, u zakup dobiju potpuno uređen poslovni prostor.

Pročelnik Vladimir Benac našao se pod istragom Uskoka u prosincu 2017., na temelju policijske kaznene prijave zbog sumnje da je tvrtki svoje supruge omogućio da uz minimalnu najamninu dobije na korištenje adaptirani poslovni prostor.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je suspendirao Benca u ožujku 2017., dok su trajali istražni postupci. Benac je tada tvrdio da svojim postupanjem ni sebi ni drugima nije pribavio imovinsku korist niti prekršio zakon ili gradsku odluku.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: optužnica, Uskok, Vladimir Benac, Županijski sud,