Poznati finalisti nove književne nagrade SKUD-a Ivan Goran Kovačić

Novčana nagrada od 10.000 kuna, skulptura i plaketa kao nagrada

  • Kultura
  • Objavljeno 25.02.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

Studentsko kulturno umjetničko društvo (SKUD) Ivan Goran Kovačić objavilo je u ponedjeljak imena petoro kandidata za Nagradu Ivan Goran Kovačić za najbolju izvornu pjesničku zbirku tiskanu u dvogodišnjem razdoblju, koja se ove godine dodjeljuje prvi put – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Žiri u sastavu Dorta Jagić, Branislav Oblučar i Tonko Maroević (predsjednik) u finale je uvrstio naslove – Gordana Benić: Palača posljednjih kartografa (Ex libris, Zagreb 2017), Davor Ivankovac: Doba bršljana (HDP, Zagreb 2018), Andrijana Kos Lajtman: Teleidoskop (HDP, Zagreb 2018), Miroslav Mićanović: Obrt za pranje perja (MeandarMedia, Zagreb 2018) i Martina Vidaić: Mehanika peluda (HDP, Zagreb 2018).

Nagrada će se dodjeljivati bienalno, naizmjenično s dodjelom nagrade Goranov vijenac za izniman doprinos hrvatskoj poeziji, priopćili su organizatori.

Za Nagradu Ivan Goran Kovačić mogle su konkurirati pjesničke knjige čije su prvo izdanje objavili nakladnici registrirani u Hrvatskoj i koja nije posredovana prijevodom, kao i pjesničke knjige izvorno napisane i tiskane na hrvatskom jeziku kod registriranih nakladnika, bez obzira na mjesto objavljivanja, a u konkurenciji su se našli naslovi objavljeni u razdoblju od 1. studenog 2016. do 31. listopada 2018. godine.

Nagrada se sastoji od skulpture – rada akademskog kipara Igora Rufa, plakete i novčanog iznosa od 10.000 kuna.

U konkurenciji se nisu mogle naći knjige članova Odbora Goranova proljeća, kao ni izdanja SKUD-a Ivan Goran Kovačić, koji nagradu dodjeljuje.

Dobitnik nagrade bit će, zajedno s laureatom Gorana za mlade pjesnike, proglašen na konferenciji za novinare u književnom klubu Booksa, u srijedu, 13. ožujka, u 11 sati.

Pedeset i šesto Goranovo proljeće održat će se od 20. do 24. ožujka u Lukovdolu, Puli, Rijeci i Zagrebu.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: Ivan Goran Kovačić, nagrada, pjesničke knjige, skud,