Predivna priča iz povijesti o tome zašto danas slavimo Majčin dan

Jedna od kćeri odlučila je da smrt majke neće biti kraj njezinih djela ...

  • Lifestyle
  • Objavljeno 12.05.2019
  • Piše: Antonela Verković

Majčin dan je blagdan u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja, pa i Hrvatskoj, obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju. U zapadnom svijetu uspostavljen je u 20. stoljeću.

Majčin dan ima svoje korijene u engleskom i američkom pokretu žena. Amerikanka Ann Maria Reeves Jarvis 1865. godine organizirala je Mothers Day Meetings gdje su majke mogle razmjenjivati ideje o aktualnim pitanjima.

Upravo je spomenuta Amerikanka osnivačica Majčinog dana.

POVIJEST

Ta se društvena aktivistica udala sa svega 17 godina i vrlo brzo postala majka ukupno čak 13-ero djece, iako je odraslu dob dočekalo samo njih četvero zbog loše zdravstvene skrbi koja je tada bila dostupna u Virginiji.

Kao supruga baptističkog svećenika, Ann je dolazila u kontakt s velikim brojem ljudi, posebice žena koje su u njoj vidjele oličenje savršene majke, ali i potporu kada im je to trebalo.

Upravo je zato Ann osnovala Majčin radni klub koji se okupljao kako bi se žene međusobno mogle požaliti jedna drugoj, potražiti savjete o odgoju djece, dobiti informacije o zdravstvenoj skrbi koju je Ann svim silama nastojala poboljšati ili pak naprosto samo vidjeti prijateljska lica među drugim ženama.

Kako je Annin brat bio liječnik, zamolila ga je za pomoć u radu Kluba. Zajedničkim snagama informirali su žene, između ostaloga, i o tuberkulozi koja je tada oduzimala na tisuće života. Žene su s novostečenim znanjem mogle olakšati posljednje trenutke svojim majkama, koje je bolest masovno zahvatila.

Kada je pak Sjedinjene Američke Države zahvatio Građanski rat, shvatila je da znanje koje su članice već i ranije stekle o važnosti sanitetskih uvjeta boravka pacijenta može spasiti živote. Tako je i bilo. Članice kluba, uz pomoć medicinskog osoblja, pomogle su spasiti na tisuće života i to s obje zaraćene strane.

Već u dubokoj starosti, i nakon smrti supruga, Ann Marie preselila je s kćerima svome sinu Claudeu.

JEDNA OD KĆERI ODLUČILA JE DA TO NEĆE BITI KRAJ

Njezina smrt duboko je potresla njezine bližnje, no jedna od kćeri, Anna Marie, odlučila je da to neće biti kraj majčinih djela.

Na misi u znak sjećanja na majku nekoliko godina nakon njezine smrti svima u crkvi dijelila je bijeli karanfil, omiljen cvijet svoje majke, a potom čitav život posvetila nastavku projekata koje je Ann Marie započela. Krenula je u bitku za ono što je njezina majka željela – osnivanje Majčinog dana.

Samo dvije godine kasnije Majčin dan slavio se u čak 45 saveznih država SAD-a, a 1914. tadašnji predsjednik Woodrow Willson proglasio ga je državnim praznikom.

Otada se taj običaj počeo širiti ostatkom svijeta, a danas ga rado slavimo i u našoj zemlji. No Anna Marie oštro se protivila komercijalizaciji koja je postala vezana uz ovaj dan. Sama nikada nije zaradila ni novčić od toga jer je smatrala da to nije pravi način. U konačnici, majčina ljubav nema cijenu.

FOTO: Pixabay

Tagovi: amerika, majčin dan, pokret, povijest, priča,