Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao polarni kruzer Scenic Eclipse

Plenković: "Zaista je bilo fascinantno vidjeti da je u onako teškim okolnostima jedan ovakav brod izgrađen u Uljaniku"

  • Događanja
  • Objavljeno 22.05.2020
  • Piše: Ivona Amidžić

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer je u pratnji ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i ministra turizma Garija Cappellija, obišao polarni kruzer Scenic Eclipse, najbolji luksuzni brod na svijetu prema ocjeni kritičara prošle godine.

Luksuzno plovilo s čak 6 zvjezdica, u vlasništvu australske Scenic grupe, u riječku je luku uplovio ovog mjeseca, gdje će ostati sve dok se situacija s koronavirusom ne smiri.

„Tražit ćemo rješenja koja će omogućiti nastavak hrvatske brodogradnje jer je zaista bilo fascinantno vidjeti da je u onako teškim okolnostima jedan ovakav brod izgrađen u Uljaniku. Mnogi od zaposlenika brodogradilišta pridonijeli su izgradnji ovog broda, premda je on završen jednim nevjerojatnim osobnim angažmanom samog naručitelja. Cijela ideja je da se krene s daljnjim investicijama, ovaj put u 3. maju, te da se ovakvi brodovi, koji su, prema riječima kapetana, najbolje što postoji trenutačno kada je riječ o polarnim kruzerima, grade u riječkom brodogradilištu u budućnosti“, istaknuo je premijer Plenković, ustvrdivši kako su “namjere Scenic grupe i dalje vrlo čvrste i traži se rješenje kako da ti procesi na pravi način idu dalje”.

Premijera Plenkovića i ministre u Rijeci je dočekao Saša Čokljat, direktor MKM Yachts, tvrtke kćeri australske korporacije Scenic, koja je naručitelj “Eclipse II”, dok ih je australski poslovni čovjek i vlasnik Scenic grupe Glen Moroney pozdravio putem video poziva iz Švicarske.

Odlična suradnja s Vladom Republike Hrvatske

Čokljat je ovom prilikom ponovno izrazio zadovoljstvo odličnom suradnjom s Vladom Republike Hrvatske koja je prepoznala značaj ovakvog projekta i dugoročnu razvojnu perspektivu koju on pruža hrvatskoj brodogradnji.

„Iznimno mi je drago što, u trenutku kada ostale cruising kompanije svoje projekte stavljaju na čekanje, Scenic Grupa i 3. maj pokreću novi posao kojim ćemo, vjerujemo, ojačati Scenicovu flotu, ali i samo brodogradilište. Uskoro nas očekuje aktiviranje državnih jamstava što će omogućiti da radovi na izgradnji sestrinskog najluksuznijeg polarnog kruzera na svijetu krenu u punom jeku. Vjerujem da jedna takva gradnja stvara priliku za očuvanjem bogate tradicije u brodogradnji, kontinuiteta proizvodnje i znanja te stotine radnih mjesta“, izjavio je Čokljat.

Planira se izgradnja još četiri broda sličnih karakteristika

Podsjetimo, u travnju je rezanjem limova za trup broda „Eclipse II“ započeo novi projekt gradnje pet kruzera, ukupno vrijedan 860 milijuna eura. Prvih tisuću tona čeličnih limova od ukupno 4.500 pristiglo je iz ljevaonice u Sjevernoj Makedoniji, a kobilica za trup trebala bi se, prema planovima, položiti u 3. maju već do početka ovog ljeta. Potom je planirana izgradnja još četiri broda sličnih karakteristika.

„Scenic Eclipse“ također je izgrađen i dovršen u hrvatskom brodogradilištu Uljaniku u srpnju 2019., a njegova gradnja je specifična po tome što je, u trenutku u kojem je brod bio tek napola završen, Uljanik završio u blokadi i stečaju.

Scenic je tad napravio svojevrsni presedan – nije naplatio 50 milijuna eura državnih jamstava, već ih je vratio državi – zadržao je brod te nastavio gradnju vlastitim sredstvima i ljudstvom.

Na brodu se nalaze čak dva helikoptera za izlete na udaljena mjesta, kao i podmornica koja može zaroniti na dubinu od 330 metara ispod površine oceana kako bi se gostima omogućio nezaboravan i jedinstven doživljaj avanture. Na svečanom krštenju u New Yorku prošle godine, kuma „Scenic Eclipsea“ bila je slavna glumica Helen Mirren.

Tagovi: andrej plenković, kruzer, predsjednik vlade, sonic eclipse,