Predstava “Regoč” Hrvatske drame riječkoga HNK i studenata Glume i medija

 HNK ovom predstavom nastoji najmlađe potaknuti u razmišljanju o etici međuljudskih odnosa kao i izgradnji zdrave zajednice u kojoj ne nedostaje međusobnog povjerenja. 

  • Kultura
  • Objavljeno 01.02.2019
  • Piše: Antonela Verković

Predstava “Regoč” po pripovijetki Ivane Brlić-Mažuranić te u prilagodbi i režiji Olje Lozice, nastala u suradnji Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca  i studenata Glume i medija Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci premijerno je u srijedu izvedena na sceni Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku..

U ovoj prilagodbi bajke Ivane Brlić-Mažuranić div Regoč i sićušna vila Kosjenka, po zamisli Olje Lozice, nisu suprotstavljeni svojim razlikama nego razlike postaju drugi oblik sličnosti, postaju elementi koji će naglasiti ono što može biti zajedničko jednoj vili i jednom divu te tako stvaraju bajku u kojoj suprotnosti ne pripadaju različitim svjetovima, već predstavljaju bogatstvo svijeta u kojem živimo.

Priča govori kako ljubavlju, prijateljstvom, prihvaćanjem različitosti i zajedništvom možemo mijenjati svijet, navela je u najavi predstave Lozica.

Regoča igra Edi Ćelić, a Kosjenku Jelena Lopatić a u ostalim ulogama su Ana Marija Brđanović, Marta Čaržavec, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Mario Jovev, Tonka Mršić, Ana Marija Štefanec, Nataša Veselinović, Denis Brižić i Biljana Torić.

Scenograf je Stefano Katunar, kostimograf Mario Leko, skladatelj je Josip Maršić a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.

HNK ovom predstavom nastoji najmlađe potaknuti u razmišljanju o etici međuljudskih odnosa kao i izgradnji zdrave zajednice u kojoj ne nedostaje međusobnog povjerenja.

„Regoč“ je jedna od osam pripovjedaka “Priča iz davnine” Ivane Brlić-Mažuranić. Prvi put je objavljena 1916. godine. Prevedene najprije na engleski, “Priče iz davnine” donijele su Brlić-Mažuranić svjetsku slavu.

FOTO: Youtube screenshot

Tagovi: HNK Ivana pl. Zajca, ivana brlić mažuranić, regoč, sveučilište u rijeci,