Predstavljen je nikad raznovrsniji program Ljeta na Gradini!

Posjetitelji će ove godine imati priliku uživati u čak 17 različitih programa koji će okupiti više od 100 izvođača na impozantnom lokalitetu Trsatskog kaštela.

  • Lifestyle
  • Objavljeno 07.06.2024
  • Piše: Frane Stipanić

Na Trsatskom kaštelu danas je održana konferencija za medije na kojoj je najavljen zanimljiv i raznolik program 19. Ljeta na Gradini koje započinje 4. srpnja slavljeničkim koncertom Vatre i trajat će sve do 6. rujna kada će biti zaključen nastupom poznatog mađioničara Luke Vidovića. Ulaznice za programe na kojima se naplaćuje ulaz moguće je kupiti u pretprodaji od danas putem sustava mojekarte.hr i u Dallas music shopu.

Na konferenciji za medije sudjelovali su Marko Filipović – gradonačelnik Grada Rijeke, Petar Škarpa – direktor Turističke zajednice grada Rijeke, Vedran Babić – direktor festivala Ljeto na Gradini, Matija Blažević – predstavnik ugostiteljskog objekta na Trsatskom kaštelu te Sabina Frlan Vujović – voditeljica programa festivala Ljeto na Gradini.

Koncept Ljeta na Gradini je zamišljen kao spoj različitih oblika umjetničkog izričaja, zabavnih sadržaja uz nastupe renomiranih domaćih i regionalnih izvođača pa sve do gastronomskih manifestacija te programa namijenjenih djeci. Posjetitelji će ove godine imati priliku uživati u čak 17 različitih programa koji će okupiti više od 100 izvođača na impozantnom lokalitetu Trsatskog kaštela.

„Kroz prvih 18 godina održano je ukupno 443 različitih programa koje je posjetilo više od 180.000 posjetitelja, a na Ljetu na Gradini nastupilo je više od 2100 renomiranih izvođača što su zaista respektabilne brojke. Kao organizatore veseli nas izazov osmišljanja zanimljivog i raznolikog programa, a zadovoljstvo publike najveća nam je nagrada. Činjenica da Riječanke i Riječani rado dolaze na Trsatski kaštel i redovito prate programe Ljeta na Gradini motivira nas da iz godine u godinu našim sugrađanima ponudimo zanimljiv program. Zahvaljujem se g. Filipoviću, odnosno gradu Rijeci i g. Škarpi, odnosno Turističkoj zajednici grada Rijeke što podupiru programe Ljeta na Gradini i što zajedno obogaćujemo kulturno – zabavnu, ali i turističku ponudu našeg grada.“ – poručio je Vedran Babić, direktor festivala.

„Drago mi je da se tradicionalno okupljamo na Trsatskoj gradini promovirajući Ljeto na Gradini koje je prošle godine postalo punoljetno. Ovogodišnje izdanje donosi uistinu bogat program i čestitke organizatorima što su uspjeli pripremiti program koji će zasigurno izazvat interes Riječanki i Riječana, ali i naših gostiju pa očekujem da će se za programe tražiti karta više. Trsatska gradina je brend grada Rijeke, a kulturne manifestacije koje se održavaju unutar stoljetnih zidina s najljepšim pogledom na Kvarnerski zaljev podižu njen značaj i brendiraju Rijeku tijekom ljetnog perioda.“ – istaknuo je gradonačelnik Grada Rijeke, Marko Filipović.

„Izuzetno mi je drago što u organizaciji Ljeta na Gradini imamo kontinuitet od 19 godina i da ovaj program posjećuje veliki broj naših sugrađana, ali i turista. Turistička zajednica upravlja Trsatskim kaštelom i stalo nam je do toga da ovaj objekt bude što kvalitetniji, ljepši i programski bogatiji kroz cijelu godinu pa Turistička zajednica, u suradnji s Gradom, kreće u proces uređenja cijele lokacije, tako da nas u sljedećem periodu očekuje puno promjena unutar samog kaštela, ali i na području parka. Zahvaljujem svima koji su dali potporu ovogodišnjem programu Ljeta. Što se tiče turističkog prometa on je za sada 8% bolji nego prethodne godine, a ova je lokacija nezaobilazna za sve koji će tijekom ljeta posjetiti naš grad.“ – naglasio je direktor Turističke zajednice Grada Rijeke, Petar Škarpa.

„Prije svega, bih htio istaknuti da sam većinu života proveo na Kozali, s pogledom na Gradinu, slušajući koncerte i sanjajući o tome da jednog dana postanem dio te priče. S velikim zadovoljstvom mogu reći da sada, sa svojih petnaest godina iskustva u ugostiteljstvu i organizaciji evenata, mogu pridonijeti razvoju programa na Gradini kako bi ova lokacija ostvarila svoj puni potencijal. Naša vizija za ovu mikrolokaciju, temelji se na ozbiljnom pristupu uređenju i realizaciji programa. Planiramo organizirati događaje raznovrsnog sadržaja, prilagođene svim generacijama, a u planu je organizacija i pop-up večeri u suradnji s poznatim hrvatskim chefovima.“ – istaknuo je Matija Blažević, predstavnik ugostiteljskog objekta na Gradini.

„Ljeto otvaramo slavljeničkim koncertom grupe Vatra, a zaključujemo uz Comedy magic show Luke Vidovića. Publiku očekuje čak 11 koncerata i tri predstave, gastro – glazbena večer, ali i manifestacija posvećena vizualnoj umjetnosti te književna večer.  Na ovogodišnjem izdanju festivala nastupiti brojne riječke umjetnice i umjetnici, a prilikom kreiranja ovogodišnjeg programa, posebna pažnja posvećena je programu za najmlađe pa će se održati i dva dječja programa.“ – istaknula je Sabina Frlan Vujović, voditeljica programa Ljeta na Gradini.

 

19. Ljeto na Gradini- PROGRAM 

SRPANJ

04.07.    21.30 h      Otvaranje 19. Ljeta na Gradini

Koncertni nastup: Vatra

11.07.    21.30 h       Ljetni party koncert

Tajči i Ante Gelo band feat.

Bruna Oberan i Iva Ajduković

17.07.    21.00 h      Stand up

Dobra večer, došao sam po vašu kćer

Jan Kerekeš

19.07.    21.30 h       Koncertni nastup

The Frajle

21.07.    20.30 h       Obljetnički koncert: 30 let duše

Karin Kuljanić i Mirjana Bobuš

27.07.    20.00 h      Koncertni nastup

Plesni zbor Zagrepčanke i dečki

28.07.    20.30 h      Glazbena večer u čast Đorđa Balaševića

31.07.    21.00 h      Predstava

Baka ima dečka

Asim Ugljen i Miro Čabraja

KOLOVOZ

04.08.    20.00 h      Taste & Music Experience by Deni Srdoč

21.30 h       Koncertni nastup Goran Karan

06.08. – 09.08.        Gradina no limit – dani vizualne umjetnosti i komunikacija

18.08.    20.00 h      Mjuzikl za djecu – Mi o Vuku

Bojan Jambrošić i Manuela Svorcan

19.08.    21.00 h      Noć velikog čitanja

Under The Full Moon Ri Lit

20.08.    21.00 h      Koncertni nastup

Crooks & Straights

22.08.    21.30 h      Riječko rockanje

Jonathan & Chasing Nord

27.08.    21.00 h      Koncertni nastup

Henry Radanović trio

RUJAN

01.09.    21.00 h      Koncertni nastup

HELP! Beatles tribute band

06.09.    21.00 h      Comedy magic show 18+

Luka Vidović

 

 19. Ljeto na Gradini – opis programa

Ljeto na Gradini prepoznatljiva je kulturno – umjetnička i zabavna manifestacija koja se nad gradom koji teče ove godine održava 19. put, a koncept je zamišljen kao spoj različitih oblika umjetničkog izričaja, zabavnih sadržaja uz nastupe domaćih i stranih izvođača, pa sve do gastronomskih manifestacija te programa namijenjenih djeci.

Posjetitelji će imati priliku uživati u čak 17 različitih programa koji će okupiti više od 100 izvođača na impozantnom lokalitetu Trsatskog kaštela. Ljeto na Gradini obilovat će glazbenim, scenskim i umjetničkim programom, a publika će tijekom srpnja, kolovoza i rujna uživati u izvedbama pod zvjezdanim nebom.

04.07. Otvaranje Ljeta na Gradini : Vatra

Vatra ove godine obilježava 25 godina karijere, a u rođendanskoj atmosferi otvorit će 19. Ljeto na Gradini! Sedmerostruki osvajači Porina, s ukupno deset studijskih albuma, Vatra je jedan od najpoznatijih pop-rock bendova današnjice u Hrvatskoj koji njeguje kombinaciju indie i brit rocka s punkom. Pjesme poput „Tremolo“, „Tango“ ili „Ukleti Holandez“ neizostavni su dio karijere koja traje već četvrt stoljeća. Pored frontmena i autora mnogih pjesama benda – Ivana Dečaka, Vatru čine još i Robert Keleman, Mario Robert Kasumović, Mihael Kurjančić i Mario Radan. 

11.07. Koncertni nastup: Tajči & Ante Gelo band feat. Bruna Oberan i Iva Ajduković 

Nakon dugo vremena izbivanja s hrvatske scene, pred riječku publiku dolazi Tajči koja će održati nezaboravan ljetni koncertni party! Njezini bezvremenski hitovi kao što su “Hajde da ludujemo”, “Dvije zvjezdice”, “Ti nemaš prava na mene”, “Moj mali je opasan” i mnoge druge publika će čuti na jednoj od najljepših pozornica Kvarnera. Uz legendarnu Tajči nastupit će renomirani umjetnik Ante Gelo i njegov band sastavljen od sjajnih glazbenika koje je publika imala prilike slušati na raznim televizijskim prijenosima i emisijama: Bruna Oberan – vokal, Iva Ajduković – vokal, Tin Tonković – klavijature, Zvjezdan Marjanović – bas i Mihael Bumba – bubnjevi. 

17.07. Stand up komedija: Dobra večer, došao sam po vašu kćer, Jan Kerekeš 

Večer smijeha u program Ljeta na Gradini donosi popularni glumac Jan Kerekeš koji potpisuje tekst i režiju predstave “Dobra večer, došao sam po vašu kćer”. Ta rečenica teško pada svakome tko ima kćer i ubrzo postaje noćna mora svakog tate koji nije spreman pustiti svoju kćer u ralje života. Ovaj stand up nastao je nakon Janove akupunkture mozga za vrijeme jedne vožnje po autocesti. Nastao je iz straha, ljubavi i potrebe da se publika nasmije na račun patnika kojem nema pomoći. 

19.07. Koncertni nastup: The Frajle

Jelena i Nevena Buča i Nataša Mihajlović, tročlana ženska regionalna senzacija iz Novog Sada, osvaja publiku još od 2009. godine. Ove godine Frajle obilježavaju 15 godina rada te u duhu rođendanskog slavlja početkom godine izdaju album “Dnevnik duše”, a na Trsatsku gradinu stižu 19. srpnja u sklopu turneje “Moje duše duša”. Njihov muzički stil prožet je pop zvukom, swing ritmovima, panonskom melankolijom, ženskom duhovitošću, magičnim višeglasjem i originalnom interpretacijom. The Frajle su, osim što osvajaju srca brojnih obožavatelja, dobitnice brojnih nagrada i priznanja, a za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi. 

21.07. 30 let duše, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš. Zajedno će održati obljetnički koncert “30 let duše”, a prateći bend bit će spoj akademskih muzičara (obitelj Veljak, Natko Štiglić) te dugogodišnjih suradnika (Pape i Trend), ali i prijatelja koji su na poseban način obilježili njezinu karijeru. Karin Kuljanić  dobitnica je brojnih nagrada, sudjelovala je na brojnim festivalima i čak je pet puta osvojila prvo mjesto publike na Melodijama Istre i Kvarnera, zbog čega ju se s razlogom naziva miljenicom čakavske publike. 

27.07. Koncertni nastup: Plesni zbor Zagrepčanke i dečki

Zagrepčanke i dečki, najpopularniji dječji plesni zbor u Hrvatskoj po prvi će puta gostovati u Rijeci, na Trsatskom kaštelu. Ovaj koncert je posebno osmišljen za obitelji i mališane – zbor izvodi pjesme koje su svima poznate zbog čega će u glazbi uživati i mali i veliki! Zagrepčanke i dečki svima su dobro poznati klinci koji iza sebe imaju stotine uspješnih hitova, a njihovi milijunski pregledi čine ih jednim od najvećih youtubera u Hrvatskoj! Iza njih je puno uspješnih reklama i suradnji s poznatima, a sve je zabilježeno na njihovom YouTube kanalu koji ima preko 300 000 pretplatnika! Voditelji zbora Lana Marinović i Slavko Olujić, skladatelji i tekstopisci, za koje se može reći da iza sebe imaju najviše napisanih dječjih hitova na našem području. 

28.07. Glazbena večer u čast Đorđa Balaševića 

Na Trsatskoj gradini ovog će se ljeta održati glazbena večer u čast nezaboravnog Đorđa Balaševića, jednog od omiljenih kantautora i pjesnika regije. Prepoznat po svojoj autentičnoj poetici, duhovitosti i toplini, ostavio je neizbrisiv trag u srcima mnogih, a njegove pjesme utkane su u kolektivnu memoriju ovih prostora. Program koncerta u sklopu Ljeta na Gradini obuhvatit će širok spektar Balaševićevih pjesama, od njegovih ranih hitova, preko legendarnih solo pjesama, pa sve do posljednjih albuma. Skladbe će izvoditi okupljeni članovi najpriznatijeg Balaševićevog cover banda, okupljeni pod imenom “Talasi Panonskog mora”, koji će svojim izvođenjem odati počast njegovom jedinstvenom stilu i talentu.

 31.07. Predstava: Baka ima dečka 

Predstava donosi sat vremena vrhunske satire i necenzurirane zabave. Asim Ugljen i Miro Čabraja već su na probama istaknuli kako su kroz ove uloge istražili i vlastite granice. Naime, u ulogama prevaranta Tome i hohštaplera s jedne strane te niza humorno-perverznih gospođa u zreloj dobi s druge strane, ova predstava svakog tjera na preispitivanje – što zapravo tražimo u životu i od života. Namijenjena je prije svega odrasloj publici, parovima, užoj i široj obitelji, a ponajviše samcima koji i koje se pitaju ‘ima li ljubav više uopće smisla’? Kako se voli čak i nakon zrele dobi, u kakvom su odnosu požuda i korist, a u kakvom prevara i fatalnost, odgovorit će junaci predstave! 

04.08. Taste & Music – exclusive night by Deni Srdoč

Koncertni nastup: Goran Karan

Taste & Music – dvije riječi u kojima je satkana čarolija užitaka jedinstvene manifestacije Ljeta na Gradini. Gastro – glazbeni događaj zamišljen je kao potpuni doživljaj onoga što Kvarner nudi, a mnogi će se složiti da je to upravo hrana. Gastronomska remek djela pripremat će renomirani chef Deni Srdoč koji je ponosni vlasnik 2 Michelinove zvjezdice. Njegova su jela kreativan i suvremen prikaz mediteranske i hrvatske tradicije, s receptima i namirnicama podrijetlom iz cijele Hrvatske.

U sklopu manifestacije Srdoč će pripremati pet različitih zalogaja inspiriranih mikrolokalitetom Kvarner mare e monti, a sve korištene namirnice za pripremu zalogaja bit će iz naše regije. Zalogaji su inspirirani najpopularnijim jelima Srdočevog restorana Hidden kroz prvu godinu rada, a na Gradini će renomirani chef prezentirati fragmente menua koji će biti stavljeni u novi kontekst, ali s istim autorom.

Cjelovito iskustvo uživanja u hrani, osim pomno odabranih namirnica, uključuje i pobuđivanje svih osjetila koja će upotpuniti rapsodiju okusa. Kako bi se užitak bio potpun, manifestacija ima i neizostavnu glazbenu notu, koja je šećer na kraju ove zanimljive gastro priče. Taste & Music okuplja ono najbolje od kvarnerske kuhinje i sljubljuje ukusna jela s odličnom glazbom.

Nakon kušanja jela, na Trsatskoj gradini koncert će održati Goran Karan – jedan od najnagrađivanijih hrvatskih pop pjevača i kantautora. Ovaj svestrani glazbenik poznat je po brojnim hitovima, ulogama u mjuziklima, ali i po svom humanitarnom angažmanu, a ostvario je zavidnu internacionalnu karijeru te osvojio nagrade na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima. Objavio je mnogobrojne singlove koji su osvojili vrhove top lista, osvojio je niz nagrada i priznanja te ostvario duete s eminentnim izvođačima, kako iz zemlje, tako i iz svijeta. 

06.08. – 09.08. Gradina no limit – dani vizualne umjetnosti i komunikacije

Trsatska gradina kontinuirano pruža inspiraciju u raznim umjetničkim područjima. Ove godine, nekoliko umjetnica i umjetnika će na prostoru Gradine stvarati jedinstvena umjetnička djela. Gradina no limit služi kao platforma za umjetničko stvaranje i istraživanje kreativnog procesa, kako za umjetnike, tako i za publiku. Ova višednevna manifestacija je specifična po tome što je svaki korak, od početne ideje, preko realizacije, do predstavljanja publici, usmjeren na Trsatsku gradinu koja tako postaje integralni dio svakog aspekta stvaralačkog procesa. 

18.08. Mjuzikl za djecu: Mi o vuku

Mjuzikl za djecu „Mi o vuku“ na potpuno nov i kreativan način pristupa poznatim bajkama, koje stavlja u suvremene okvire u kojima su i djeca i odrasli bombardirani kojekakvim informacijama s reklama i društvenih mreža. Trendovi suvremenih tehnologija danas ukazuju na jednu važnu stvar koju nerijetko ignoriraju i odrasli i djeca, a to je – kritičko razmišljanje. Ovaj mjuzikl s dvoje razigranih glumaca donosi pregršt trenutaka za pamćenje, komediju koja baca novo svjetlo na poznate priče i, samim time, kod djece potiče kreativnost, ali i toleranciju te osjećaj za pravdu. 

19.08. Noć velikog čitanja – RI Lit

Neformalna književna skupina Ri Lit održat će prvo izdanje Noći velikog čitanja i nakon punih deset godina ponovno nastupati pod zvijezdama. Ili, još preciznije, pod punim Mjesecom kada će devet pisaca ujediniti svoje tekstove u zavodljivom ambijentu Trsatske gradine. Zanimljivost ovog susreta je da će pripremu, kao i sam nastup, bilježiti filmske kamere pod redateljskom paskom Anđela Jurkasa. Naime, pri kraju je snimanje dokumentarno-eksperimentalnog filma o književnoj skupini Ri Lit, a ovaj nastup će biti ujedno i završni kadar celuloida. Nastupit će Tea Tulić, Doris Pandžić, Gordana Brkić, te njihovi kolege: Enver Krivac, Zoran Krušvar, Igor Beleš, Davor Mandić, Zoran Žmirić. 

20.08. Koncertni nastup: Crooks & Straights 

Country grupa “Crooks & Straights” na sceni je već četvrt stoljeća, a  sastoji se od šest članova – Nikolina Tomljanović, Luciano Bradičić, Robert Bradičić, Jure Celić, Damir Matković i Mladen Srića. Grupa je diskografski debitirala na međunarodnoj sceni, na CD-u “International Country Music Sampler” u izdanju neovisne diskografske kuće iz SAD-a čime je postala prvi izvođač iz Hrvatske čiji je materijal izdala, promovirala i distribuirala jedna američka diskografska kuća. “Crooks & Straights” su nakon toga objavili i dva albuma – “So Little Left To Say” i “Just One Thing”, dok je treći album pod naslovom “Way out of Town” izašao kao neovisno izdanje. Na Trsatskoj gradini će se održati promocija njihovog četvrtog albuma na kojem će se naći novih 16 skladbi.

22.08. Riječko rockanje 

Jonathan, omiljeni riječki indie rokeri ovog će ljeta nastupati na “domaćem terenu”. Riječanima ih ne treba posebno predstavljati, a u regiji slove za jedan od najznačajnijih bendova nove generacije, ali i jedan od najboljih live bendova. Iza zvučnog imena Jonathan stoji šest talentiranih glazbenika Zoran Badurina, Branko Kovačić, Tomislav Radinović, Nikica Jurjević, Darko Petković i Hrvoje Šćulac. Pred domaćom publikom izvest će svoje starije skladbe, ali i stvari s novog albuma “Everyone Else Is OK” koji je izašao ove godine.

Jonathanu će se na pozornici pridružiti i Chasing Nord, također dobro znani domaći sastav čiji je zvuk najlakše opisati kao kombinaciju rock, pop i metal glazbe uz mnoge progresivne elemente. Na Gradini će prezentirati skladbe sa svog netom promoviranog albuma “Last rain On Earth”. Mihael Prosen, Tino Margan, Ivan Jović i Mateo Kolenac će na Trsatskoj gradini, osim energičnim zvukom, publiku oduševiti svojim upečatljivim scenskim nastupom.  

27.08. Koncertni nastup: Henry Radanović trio

Ovaj koncert možemo nazvati “susretom generacija” riječke jazz scene. Trio njeguje tradicionalni jazz izričaj, a na repertoaru se nalaze nove autorske kompozicije Henrya Radanovića (koje ovaj trio uskoro planira snimiti i objaviti) uz poneku kompoziciju recentnih autora kao i standardi nekih od najvažnijih skladatelja jazz povijesti. Henry Radanović svirat će kontrabas, Zvonimir Radišić gitaru, a Tonči Grabušić bubnjeve.

01.09. koncertni nastup: HELP! – A Beatles Tribute

HELP! A Beatles Tribute je grupa koja svojom energičnom atmosferom i velikom preciznošću izvodi glazbu legendarnih The Beatlesa. Uz besprijekorne, a ujedno energične izvedbe pjesama The Beatlesa, publika će se osjećati kao da je uistinu na koncertu kvarteta iz Liverpoola. Koncert će u potpunosti biti u znaku The Beatlesa, uključujući kostime i glazbene instrumente, čijom se upotrebom može rekonstruirati kvaliteta zvuka The Beatlesa, koja publiku vraća u šezdesete.

06.09. Comedy magic show 18+: Luka Vidović

Trsatska gradina će ove godine postati pozornica za čaroliju i magiju jer poznati iluzionist Luka Vidović donosi svoj spektakularni nastup u ovaj povijesni ambijent. Ljubitelji magije i iluzije imat će priliku uživati u predstavi koja obećava nezaboravno iskustvo, a namijenjena je isključivo odraslima. Lukin odličan smisao za humor, izrazit talent za rad sa ljudima, neodoljiv šarm, dopadljiv karakter, pozitivna energija kojom zrači te vrhunske zabavljačke sposobnosti su razlozi zbog kojih će publika ovu predstavu jako dugo pamtiti!

Luka Vidović svoj najveći uspjeh doživio je kada je najpoznatija svjetska TV emisija koja ugošćuje mađioničare iz cijelog svijeta ‘Fool Us’ autora Penn & Teller emitirala gostovanje Luke Vidovića u emisiji u Las Vegasu.

Tagovi: koncert, ljeto, ljeto na gradini, trsatska gradina, vatra,