Predstavljena nova knjiga Vedrane Rudan “Život bez krpelja”

"Iza mene je težak život i mogu razumjeti ljudsku patnju. Mislim da se većina nas može razumjeti", zaključila je Vedrana Rudan. 

  • Kultura
  • Objavljeno 13.12.2018
  • Piše: Antonela Verković

Nova zbirka kolumni Vedrane Rudan “Život bez krpelja” u izdanju V.B.Z.-a predstavljena je u srijedu u antikvarijatu Ex libris u Rijeci.

Kako je kazao urednik u izdavačkoj kući V.B.Z. Drago Glamuzina, Vedrana Rudan nekad u svojim tekstovima zna i pretjerati, no, ovom društvu je potreban netko tko će “sasuti sve u lice”, naveo je.

“Nitko ne piše kolumne poput Rudan. Ona stvara fikcijski okvir u kojem govori o problemu kao da se to njoj osobno događa, uvijek govori iz prvog lica, u različitim ulogama”, rekao je.

UVID U BROJNA PITANJA…

Književnica Ivana Bodrožić ocijenila je da Vedrana Rudan u svakoj temi o kojoj piše dolazi do suštine. Navela je da je Rudan svojim pisanjem bez ograda i potpuno slobodnim, proširila granice pisanja i slobode i drugim autorima, kazavši da se to i njoj dogodilo. Govoreći o ovoj knjizi, Bodrožić je rekla da tekstovi imaju više slojeva te da u njima autorica iskazuje duboki uvid u brojna pitanja.

Odgovarajući na pitanje kakav je njezin odnos prema negativnim ocjenama njezina stvaralaštva i osobnosti, Rudan je rekla kako smatra da su “ljudi u suštini zli, te da to pokazuju u anonimnim komentarima”. “Mene ti komentari nasmijavaju. Pišu da sam stara, a starost je normalna stvar. Što je loše sa starenjem”, upitala se.

Na pitanje je li danas smanjen prostor osobne slobode, u uvjetima rastućeg konzervativizma, Rudan je navela da su u vrijeme njene mladosti žene bile mnogo slobodnije. Spominjući katoličku crkvu, kazala je da nema nikakvog problema s njom, jer da je crkva ocijenila da je “u Rudan ušao vrag te da Crkva nema šansu ni s tim vragom niti s Rudan, pa su odlučili da joj više neće ni spominjati ime”.

“Iza mene je težak život i mogu razumjeti ljudsku patnju. Mislim da se većina nas može razumjeti”, zaključila je Vedrana Rudan.

FOTO: Youtube (screenshot)

Tagovi: književnica, kolumne, predstavljanje knjige, vedrana rudan,