Premijera baleta “4 bolera” u riječkom HNK

Maša Kolar, ujedno ravnateljica riječkoga Baleta, koreografirala je prvi dio na Ravelov Bolero, kojeg je elektroakustično obradio Višeslav Laboš

  • Kultura
  • Objavljeno 10.11.2018
  • Piše: Marko Leskovar

Balet “4 bolera”, sastavljen od četiri dijela koje je koreografiralo četvero autora na glazbu Višeslava Laboša, Frederica Chopina, Camillea Saint-Saënsa i Mauricea Ravela, premijerno je izveden u petak HNK Ivana pl. Zajca – piše Nacionalniportal, a prenoseći Hina-u.

Maša Kolar, ujedno ravnateljica riječkoga Baleta, koreografirala je prvi dio na Ravelov Bolero, kojeg je elektroakustično obradio Višeslav Laboš. Nastupili su gotovo svi članovi tog ansambla. Drugi dio, nazvan “Zid tišine” koreografirao je finsko-britanski koreograf i  plesač Kristian Lever. Glazbena podloga tog baleta u kojem nastupaju plesači Hugo Rodrigues, Svebor Zgurić, Shota Inoue, Ksenija Krutova, Marta Kanazir i Maria del Mar Hernandez je Bolero u c-duru Frederica Chopina. Pijanist Juraj Marko Žerovnik izvodio je Chopinovu glabu uživo.

Japanski plesač Shota Inoue autor je koreografije za bolero nazvan “1/3” na glazbenu podlogu “El desdichado” Camilea Saint-Säensa. Nastupio je Michele Pastorini. Koreograf posljednjeg dijela je jedan od danas vodećih europskih koreografa Andonis Foniadakis. Na izvornu i integralnu inačnicu Ravelova Bolera plesali su Nika Lilek, Emanuel Amuchastegui, Ali Tabouch, Michele Pastorini i Laura Orlić.

Andonis Foniadakis, rodom Grk, školovao se na državnoj plesnoj školi u Ateni, potom u školi Maurice Bejart Rudra u Laussanei. Kao plesač je surađivao s Bejart Ballet, Lyon Balletom, Saburom Teshigawarom i u projektima vlastite trupe Apostome. Kao koreograf je surađivao s kraljevskim baletom Novog Zelanda i brojnim drugima u Europi i drugim dijelovima svijeta. Koreografirao je i tri opere a bio je i suradnik za pokret u filmu “Noah” Darrena Aronofskog. Dobitnik je nagrade Danza i Danza kao najbolji koreograf 2012. Bavi se i pedagoškim radom.

Foto: Pixabay

Tagovi: 4 bolera, balet,