Premijera mjuzikla “Sunset Boulevard” u riječkome HNK

Svjetski poznati naslov, koji je uspjeh ostvario na najuglednijim scenama

  • Kultura
  • Objavljeno 09.02.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

Mjuzikl Andrewa Lloyda Webera “Sunset Boulevard”, nastao prema istoimenom filmu Billyja Wildera, premijerno je izveden u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci u petak kao plod suradnje svih četiriju ansambala ove kuće, a to je ujedno bila prva izvedba ovog mjuzikla u Hrvatskoj.

Redateljica je Renata Carola Gatica, a dirigent Igor Vlajnić. Uz glumce Hrvatske drame, na sceni nastupaju glumci Talijanske drame, članovi Baleta i zbora Opere, njih pedesetak, uz glazbenu pratnju orkestra Opere.

Ulogu pisca Joea Gillisa odigrao je Nikola Nedić a nekadašnje glumačke dive koja se ne može pomiriti s činjenicom da joj je karijera završila Olivera Baljak. U važnijim ulogama su bili Leonora Surian Popov, Aleksandar Cvjetković, Dario Bercich i Jasmin Mekić. U drugoj izvedbi ovog mjuzikla u subotu promijenit će se postava, tako da će u ulozi Gillisa nastupiti gost HNK Damir Kedžo, a u ulozi Norme Desmond Leonora Surian Popov.

Koreografkinja je Tihana Strmečki, scenografi Dalibor Laginja i Paola Lugarić, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.

Ovom produkcijom HNK Ivana pl. Zajca odgovara na učestale molbe gledatelja da postavi mjuzikl.

Odabran je svjetski poznati naslov, koji je uspjeh ostvario na najuglednijim scenama, od londonskog West Enda do Broadwaya. “Sunset Boulevard” LLoyd Weber je napisao početkom 90-tih godina prošlog stoljeća po istoimenom filmu Billyja Wildera iz 1950. godine. Premijerno je izveden 1993. godine u londonskom West Endu. Već sljedeće godine je postavljen na Broadwayu, gdje je ulogu Norme igrala Glen Close te je prve godine osvojio sedam nagrada Tony te naklonost publike.

(Hina)

foto: Hina

Tagovi: Andrew Lloyd Weber, broadway, HNK, mjuzikl, premijera, sunset boulevard,