Premijera opere “Romeo i Julija” u riječkome HNK

Bit će iznimno zanimljivo - predstava je postavljena u obliku retrospekcije - već u prvoj sceni ljubavnici su mrtvi!

  • Kultura
  • Objavljeno 09.01.2019
  • Piše: Antonela Verković

Opera se postavlja kao koprodukcija Opere HNK Ivana pl. Zajca, Teatra Alighieri i Fondazione ravenna Manifestazioni. Kako je rekao Marin Blažević, ujedno intendant, kad se krenulo s pripremama te opere, nije se znalo da ona nikada nije izvedena u Rijeci, tako da će ovo biti i praizvedba. Nakon riječke premijere ansambl Opere nakon dugo vremena zajedno odlazi na gostovanje, tako da će “Romea i Juliju” izvesti 18. i 20. siječnja u Ravennni, rekao je Blažević.

Ovo je četvrta u nizu opera koja se postavlja na riječku pozornicu temeljena na Shakespearovim predlošcima. U našoj interpretaciji je postavljena u obliku retrospekcije, tako da su u prvoj sceni ljubavnici Romeo i Julija već mrtvi, a potom se prikazuje što se dogodilo prije toga i što je uzrokovalo njihovu smrt, rekao je Blažević.  Dodao je kako je u libretu pokušao pronaći elemente komičnosti te ih uvesti u izvedbu. Tu su jasne linije komičnog žanra, koje završavaju tragično, naglasio je.

Anamarija Knego je ocijenila da joj je ovo jedna od najzahtjevnijih uloga u karijeri, psihički i fizički, ali i i zbog francuskog jezika na kojem pjeva. Ovu operu vidi, ne kao površnu i lepršavu ljubavnu priču, nego i kao složenije propitivanje odnosa između roditelja i djece, odnosno koliko roditelji smiju utjecati na odluke svoje djece i njihov život uopće.

FOTO: Pixabay (ilustracija)

 

Tagovi: hnk rijeka, opera, romeo i julija,