Premijera Talijanske drame riječkoga HNK “Pituri nemaju sjećanja”

Kovač: "U komediji se ne može zamaskirati loš rad, ako nema smijeha s druge strane pozornice, znamo da smo nešto pogriješili. Ovo je punokrvna komedija!"

  • Kultura
  • Objavljeno 14.03.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

Komediju “Gli imbianchini non hanno ricordi (Pituri nemaju sjećanja)” Darija Foa premijerno će izvesti ansambl Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca 16. ožujka, najavljeno je na konferenciji za novinstvo – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Još nije potpisan ugovor s vladom Italije o uplati iznosa za djelovanje Talijanske drame

Kako je rekao intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević, “nije tajna da je Talijanska drama u najmračnijem razdoblju do sad”, i to zbog toga što još nije potpisan ugovor s vladom Italije o uplati iznosa namijenjenog za djelovanje ovog ansambla ni za 2018. niti za 2019. godinu. Unatoč toj situaciji, odlučili smo postaviti na scenu komediju, poručujući time da pred Talijanskom dramom nije propast, nego svijetla budućnost, rekao je Blažević.

Ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo rekao je da ne bi želio u ovom trenutku govoriti o problemima, nego o umjetnosti. Kazao je da je ovu komediju odabrao osobno, jer je na njega ostavila poseban dojam još od srednjoškolskog razdoblja, kad ju je prvi put gledao.

Redatelj Mario Kovač je naglasio da je postaviti komediju zahtjevno, jer se i u drami i tragediji može zamaskirati lošiji rad, a u komediji, kako je rekao, ako nema smijeha s druge strane pozornice, znamo da smo nešto pogriješili.

Naveo je da je ovo punokrvna komedija, ne samo na razini vrhunskog ekvilibrističkog teksta Foa, nego i po neverbalnim komičnim elementima, klaunerijom i slapstickom, kojih je puna predstava.

Glumac Giuseppe Nicodemo pozvao je sve članove riječke Zajednice Talijana da dođu pogledati predstavu i time pokažu da im je stalo da se Talijanska drama održi.

(Hina)

foto: Hina (Miljenko KLEPAC/ ds)

Tagovi: HNK, komedija, pituri nemaju sjećanja, rijeka, talijanska drama,