Premijeru Plenkoviću prezentirani veliki projekti u riječkoj luci i bolnici

Plenković: "Rijeka će za tri godine dobiti nove kapacitete, bržu integriranu povezanost i riješiti cestovni problem"

Predsjednik Vlade Andrej Plenković tijekom svog boravka u Rijeci obišao je radove na rekonstrukciji željezničkog kolodvora Rijeka-Brajdica i izgradnji intermodularnog terminala te Klinički bolnički centar, gdje se upoznao s napretkom radova na izgradnji bolnice za majku i dijete.

Premijer Plenković i visoki dužnosnici Vlade Republike Hrvatske najprije su obišli radove na rekonstrukciji željezničkog kolodvora Rijeka-Brajdica i izgradnji intermodularnog terminala, zajedničkog projekta Lučke uprave Rijeka i HŽ Infrastrukture. Uz predstavnike Lučke uprave Rijeka, HŽ Infrastrukture i tvrtke AGCT, visoke dužnosnike u riječkoj luci dočekali su i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel te primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Projekt punog naziva “Razvoj multimodalne platforme u luci Rijeka i povezivanje s kontejnerskim terminalom Jadranska vrata (POR2CORE-AGCT)” vrijedan je 35,5 milijuna eura te je s 85% sufinanciran sredstvima Instrumenta za povezivanje Europe.

U sklopu ovih opsežnih radova u tri faze izgradit će se novi intermodalni terminal za potrebe prekrcaja vlakova na kontejnerskom terminalu Jadranska vrata (Brajdica), rekonstruirati postojeći željeznički kolodvor Rijeka-Brajdica te proširiti postojeći tunel Sušak u dužini od 400 metara s izgradnjom izvlačnog kolosijeka u proširenom tunelu.

Izgradnjom ovakvog novog intermodalnog rješenja za kontejnerski terminal Jadranska vrata povećat će se udio željezničkog prijevoza u prometu kontejnera na riječkom prometnom pravcu i time unaprijediti multimodalna platforma u luci Rijeka.

“Terminal na Brajdici, vrijedan više od 30 milijuna eura, dio je ukupnog ulaganja od čak 200 milijuna eura koje se trenutno odvija u lučku, željezničku i cestovnu infrastrukturu u Rijeci. Rijeka će za tri godine dobiti nove kapacitete, bržu integriranu povezanost i riješiti cestovni problem”, poručio je premijer Plenković.

Unaprjeđenje lučke infrastrukture preduvjet je za povećanje konkurentnosti riječke luke

Radovi na rekonstrukciji željezničkog kolodvora Rijeka-Brajdica i izgradnji intermodularnog terminala započeli su u kolovozu 2018. godine, a projekt završava u prosincu 2020. godine. Ukupna vrijednost svih sedam projekata iznosi 132,8 milijuna eura i njihova je realizacija u tijeku.

Ovakvo potpuno unaprjeđenje infrastrukture predstavlja ključan preduvjet za visoku konkurentnost transportnih mogućnosti riječka luke i njena bolje povezivanje s TEN-T koridorima EU.

Uskoro kreću radovi na izgradnji bolnice za majku i dijete

Predsjednik Vlade posjetio je i Klinički bolnički centar Rijeka, gdje se susreo s članovima Uprave Kliničkog bolničkog centra predvođenih ravnateljem Davorom Štimcem, koji su ga upoznali s napretkom radova u izgradnji novih KBC-ovih odjela za ginekologiju i pedijatriju.

“Projektom vrijednim 750 milijuna kuna ova će se bolnica, izgrađena 30-ih godina 20. stoljeća, supstituirati jednom novom, modernom zgradom i time za 500 tisuća pacijenata koji gravitiraju riječkom KBC-u omogućiti modernu i dostupnu zdravstvenu uslugu. Drago mi je da se ovaj projekt odvija u duhu partnerstva i dijaloga između Vlade, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije” kazao je predsjednik Vlade Plenković.

Izrazio je zadovoljstvo ovim projektima, kojima će se znatno ojačati svi ključni infrastrukturni objekti i usluge koji jačaju gospodarstvo i kvalitetu života Riječana, svih koji žive u Primorsko-goranskoj županiji, ali i druge dvije županije koje ovdje često dolaze. Među velike projekte kojima se mijanja kvaliteta života Riječana ubrojio je i projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, kojim će se ne samo Rijeka, već i cijela hrvatska upisati na kulturnu kartu Europe.

(Grad Rijeka)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: KBC Rijeka, Obersnel, plenković, predsjednik vlade, projekti, Rijeka 2020, rijeka-brajdica, terminal, željeznički kolodvor,