Preminuo mornar s kultne fotografije “Poljubac” iz 1945.

U dobi od 95 godina umro je George Mendonsa, mornar s kultne fotografije iz 1945. na kojoj ljubi medicinsku sestru na Times Squareu

  • Lifestyle
  • Objavljeno 19.02.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

U dobi od 95 godina umro je George Mendonsa, mornar s kultne fotografije iz 1945. na kojoj ljubi medicinsku sestru na Times Squareu proslavljajući završetak Drugoga svjetskog rata, kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Mendonsina kći Sharon Molleur za list Providence Journal je kazala da je njezin otac preminuo u nedjelju u domu za starije u Middletownu u američkoj saveznoj državi Rhode Island. Ondje je živio sa suprugom s kojom je u braku proveo čak 70 godina.

Mendonsa na fotografiji ljubi dentalnu tehničarku Gretu Zimmer Friedman, odjevenu u uniformu medicinske sestre. Snimljena je 14. kolovoza 1945. godine na V-J dan kada se Japan predao SAD-u. Ljudi su izašli na ulice New Yorka da bi proslavili sretnu vijest.

Fotografija koju je snimio slavni Alfred Eisenstaedt postala je simbolom kraja Drugoga svjetskog rata i jedna od najslavnijih fotografija 20. stoljeća. Objavljena je u časopisu Life.

Premda je nikada ranije nije vidio niti upoznao Mendosa je, kako je sama Zimmer Friedman ispripovijedala u intervjuu iz 2005. samo “zgrabio i poljubio”.

Prošlo je puno godina dok glavni protagonisti fotografije nisu uspjeli potvrditi da su upravo oni na njoj. On je za vrijeme rata bio mornar na razaraču. Došao je na dopust i trebao je krenuti natrag kad je objavljena vijest o završetku rata.

O poljupcu na Times Sqareu govorio je kad su mu uručili odlikovanje u Rhode Island State Houseu 2015. godine, Tada je kazao da ga je Friedman podsjetila na medicinske sestre ratne bolnice koje su skrbile o ranjenim mornarima.

U intervjuu iz 2005. Friedman je rekla da se sve dogodilo iznenada. “Samo je došao, zgrabio me i poljubio. To je zaista bila proslava, ništa romantično”, kazala je.

Preminula je 2016. godine u 92. godini u Virginiji. U SAD je doselila iz Austrije za vrijeme rata u dobi od 15 godina.

Autor fotografije je u knjizi “Eisenstaedt on Eisenstaedt” napisao da je tada i sam frenetično trčkarao po Times Sqareu s Leicom u rukama tražeći zanimljiv motiv kad je u jednom trenutku opazio par.

“Opazio sam ih i ovjekovječio trenutak. Da je ona bila odjevena u tamnu odjeću, fotografija ne bi nikada nastala”, napisao je.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: drugi svjetski rat, medicinska sestra, mornar, poljubac, slika,