Prilaz poznatom šetalištu Vallelungi zabranjen do daljnjeg

Na području Vallelunge u nekoliko je navrata pronađena veća količina eksplozivnih sredstava vojnog podrijetla,

  • Crna kronika
  • Objavljeno 24.01.2019
  • Piše: Antonela Verković

Na području Vallelunge u nekoliko je navrata pronađena veća količina eksplozivnih sredstava vojnog podrijetla, i to na području samo stotinjak metara udaljenom od jednog ulaza na samu Vallelungu, u gustoj šumi. Policijski službenici u listopadu su uklonili i uništili sva vidljiva eksplozivna sredstva, čime je otklonjena opasnost za građane.

Na navedenom području, odnosno u urušenom skladištu, nalazi se još eksplozivnih sredstava, no iz Policijske uprave Istarske napominju kako se navedena sredstva na tom području nalaze već duži niz godina te da građani nemaju razloga za uznemirenost: „Sredstva su pregledale stručne osobe Protueksplozijskog odjela te je utvrđeno da ne postoji opasnost, odnosno da se sredstva ne mogu aktivirati sama, osim u slučaju nestručnog rukovanja, zbog čega je i zabranjen pristup neovlaštenim osobama.“ – prenosi portal Regional Express.

Naime, Puljanima koji ovih dana žele prošetati poznatim šetalištem istom ne mogu prići jer prilaz lokaciji sprječava zabrana postavljena na ulaznim metalnim vratima, dok pristup na kojem se nalaze eksplozivna sredstva imaju samo osobe koje su ovlaštene za postupanje u ovakvim slučajevima. Kako bi se onemogućio pristup neovlaštenim osobama, poduzete su odgovarajuće mjere osiguranja pa tako prostor osiguravaju i zaštitari. Jedan, kojeg smo u vrijeme našeg obilaska zatekli na mjestu zabrane prolaska, kaže da je na području kretanje ograničeno do daljnjega iz preventivnih i sigurnosnih razloga.

Do kada će trajati to ‘do daljnjega’ iz policije odgovaraju: „Trenutno su u tijeku dogovori i pripreme za završne izvide oko uklanjanja eksplozivnih sredstava, a područje će biti zatvoreno iz sigurnosnih razloga sve dok za to postoji potreba.“

Također, policija poziva građane na suradnju i poštivanje privremene mjere ograničenja kretanja te ih podsjeća da u slučaju pronalaska predmeta koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju na broj 192.

FOTO: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: eksplozivna sredstva, policija, šetalište, vallelunga,