Primorsko-goranska županija dobiva multimedijski centar posvećen medvjedu, vuku i risu

Riječ je o projektu u vrijednosti od gotovo osam milijuna kuna koji predviđa rekonstrukciju i prenamjenu postojeće ruševne zgrade kraj frankopanskog dvorca u Staroj Sušici u novi multimedijalni Centar za posjetitelje pod nazivom „Velike zvijeri“.

U Sportsko-poslovnom centru „Goranka“ u Ravnoj Gori župan Zlatko Komadina jučer je otvorio početnu konferenciju projekta „Centar za posjetitelje o velikim zvijerima“.

Riječ je o projektu u vrijednosti od gotovo gotovo osam milijuna i dvjesto tisuća kuna odobrenom za sufinanciranje sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, koji predviđa rekonstrukciju i prenamjenu postojeće ruševne zgrade kraj frankopanskog dvorca u Staroj Sušici u novi multimedijalni Centar za posjetitelje pod nazivom „Velike zvijeri“.

Pored predstavnika jedinica lokalne samouprave Gorskoga kotara te brojnih sudionika na Konferenciji je sudjelovao i pomoćnik ministra za zaštitu prirode u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike g. Igor Kreitmeyer.

Primorsko-goranska županija najbogatija po biološkoj raznolikosti u Hrvatskoj

Ističući činjenicu da je upravo Primorsko-goranska županija najbogatija po biološkoj raznolikosti u Hrvatskoj župan Zlatko Komadina je rekao: „Izgradnjom Centra za posjetitelje Velike zvijeri na održiv se način u funkciju stavlja vrijedna prirodna baština Primorsko-goranske županije. Realizacija projekta omogućit će stvaranje „zelenih“ radnih mjesta te doprinijeti kvalitetnijoj i održivoj turističkoj valorizaciji i promociji našeg Gorskog kotara“.

Gorski kotar – jedno od rijetkih područja u Europi gdje još uvijek žive sve tri velike zvijeri

Ravnateljica Javne ustanove Priroda Sonja Šišić napomenula je pak da Gorski kotar predstavlja jedno od rijetkih područja u Europi gdje još uvijek žive sve tri velike zvijeri. „Centar Velike zvijeri javnosti će goranski prostor predstavljati kao mjesto očuvanih krajobraznih i prirodnih vrijednosti, mjesto jedinstvenog suživota ljudi i velikih zvijeri te mjesto gdje su lokalno stanovništvo, gosti, stručnjaci i znanstvenici posvećeni zaštiti prirode“, rekla Šišić.

Ljepota naše zemlje i očuvane prirode jedan je od najvažnijih razloga dolazaka stranih gostiju

Pomoćnik ministra Igor Kreitmeyer pojasnio je važnost očuvanja prirode u segmentu turističke ponude:„Ljepota naše zemlje i očuvane prirode jedan je od najvažnijih razloga dolazaka stranih gostiju, a aktivni turisti željni doživljaja netaknute prirode bilježe sve veći udio u tom broju. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Vlada u cjelini, a u konačnici i Europska unija, prepoznaju potencijal održivog razvoja i u tom smislu će europska bespovratna sredstva biti uvijek izdašna za takav vid razvoja naše zemlje”.

Načelnik Općine Ravna Gora Mišel Šćuka naglasio je važnost Centra za razvoj goranskog turizma: „Ravna Gora i Gorski kotar ovime konačno dobivaju sadržaj za turizam koji traje svih 365 dana u godini. Centar Velike zvijeri poticaj je turistima da dolaze, a našim mladima da ovdje ostaju“, istaknuo je.

Što će sve sadržvati Centar Velike zvijeri

Centar Velike zvijeri najvidljiviji je dio projekta koji obuhvaća i niz aktivnosti vezanih uz edukaciju posjetitelja, istraživanja te razvoj turizma i gospodarstva goranskog kraja.

Na 170 metara četvornih Centar će sadržavati pretprostor s informacijskim pultom te multimedijski izložbeni prostor posvećen trima velikim zvijerima. Suvremen, autentičan i iskustveno poticajan izložbeni postav svakoj zvijeri daje jednaki prostor.

Iz izložbenog prostora stepenice će voditi u visoko potkrovlje gdje su previđene balkon-galerija i višenamjenska dvorana. Posjetitelji će se u Centru moći uvući u medvjeđi brlog te na svodu upoznati sazviježđe posvećeno medvjedu, vuku i risu.

Važno je pri tome napomenuti da će u Centru biti otvorena dva nova radna mjesta, a među najzanimljivijim edukativnim materijalima koji će se realizirati projektom svakako je i Goranski bestijarij, zbirka istinitih zgoda i nezgoda te zanimljivosti vezanih uz velike zvijeri i njihov suživot s goranskim stanovništvom.

Javna ustanova Priroda provedbu projekta Centar za posjetitelje o velikim zvijerima započela je prošlo ljeto uz podršku Primorsko-goranske županije te u suradnji s Općinom Ravna Gora i Turističkom zajednicom općine Ravna Gora.

Projekt je odobren u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, Prioritetne osi 6 „Zaštita okoliša i održivost resursa“, Specifičnog cilja 6c2 „Povećanje atraktivnosti, edukativnog kapaciteta i održivog upravljanja odredištima prirodne baštine“, a sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ukupna vrijednost projekta je 8.180.006,45 kuna, a ukupni prihvatljivi troškovi za sufinanciranje sredstvima Europske unije iznose 7.152.287,09 kuna. Europska unija sufinancira projekt s 5.006.600,96 kuna (70 %), a Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini s 1.062.989,30 kuna (15 % vlastitog učešća).

Projekt će biti dovršen u rujnu 2020. godine.

tekst & foto: PGŽ

Tagovi: centar zvijeri, multimedijalni centar, primorsko-goranska županija,