Prof. dr. sc. Anton Škrobonja predložen za nagradu Grada Rijeke za životno djelo

U ovom su se čovjeku spojile rock fotografija, Crveni križ, povijest medicine, pisanje knjiga...

  • Događanja
  • Objavljeno 22.05.2020
  • Piše: Ivona Amidžić

Gradskom vijeću upućeni su s gradonačelnikovog kolegija prijedlozi javnih priznanja Grada Rijeke u 2020. godini. Za nagradu za životno djelo predložen je prof. dr. sc. Anton Škrobonja.

Kako je pojasnio predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat, ujedno i predsjednik Odbora za dodjelu javnih priznanja, na javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja pristigla su dva prijedloga za nagradu za životno djelo, 12 prijedloga za Zlatnu plaketu „Grb Grada Rijeke“ te deset prijedloga za godišnju nagradu Grada Rijeke.

Odbor je usvojio prijedlog da se nagrada za životno djelo za uspjehe u istraživanju povijesti medicine, aktivnost u Crvenom križu i dostignuća u kreativnoj i rock fotografiji dodijeli prof. dr. sc. Antonu Škrobonji.

Kako stoji u obrazloženju prijedloga, dr. Škrobonja držao je sedam različitih kolegija pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci te Splitu i Karlovcu. Potrebno je istaknuti pedesetogodišnju kontinuiranu aktivnost na okupljanju povjesničara medicine.

Izučavajući medicinsku povjesnicu zavičaja i domovine objavio je stotinjak stručno-znanstvenih radova i šest knjiga iz tog područja, a preostalih dvadesetak vezani su za zdravstvenu problematiku radioaktivne populacije u Rijeci, pretežito radnika Luke i 3. maja. Poznat je i po dugogodišnjem radu u Crvenom križu, kao i u postignućima u kreativnoj i rock fotografiji. Nerijetko se o Škrobonji govori kao prvom rock fotografu srednje i istočne Europe i evergrinske vrijednosti naše kulture, sudionika u preko 200 izložbi, od kojih je 16 samostalnih, uz četrdesetak nagrada i diploma.

foto: Grad Rijeka

Tagovi: Anton Škrobonja, nagrada Grada Rijeke, životno djelo,