Prosvjedni skup u Rijeci zbog “Daruvarca” i pretučene Lorene

Udruga PaRiter organizator je okupljanja, a na Jadranskom trgu u centru Rijeke jučer su pročitali svoj proglas...

  • Događanja
  • Objavljeno 28.12.2018
  • Piše: Antonela Verković

Na okupljanje na Jadranskom trgu u centru Rijeke pod nazivom “Sve po zakonu” jučer je stiglo oko 150 građana, većinom žena, a tom su prilikom iz udruge PaRiter, organizator okupljanja, pročitali svoj proglas kojeg možete vidjeti u nastavku – prenio je portal Fiuman.

“Nezadovoljne i nezadovoljni smo funkcioniranjem hrvatskog pravosudnog sustava koji ne štiti žrtve nasilja, već ih dodatno stigmatizira i viktimizira, čineći ih još i žrtvama sistemskog, strukturalnog nasilja. Ovo društvo tako ne može dalje.

PROGLAS

Ovo okupljanje namijenjeno je kako bi iskazali/e i solidarnost s mladom žrtvom iz Zadra, koja je pretrpjela ozbiljne tjelesne ozljede da bi danas gledala svog nasilnika kako slobodno šeće ulicama Zadra, s nezakonito izrečenim mjerama opreza nakon što sud nije bio u stanju izreći nepravomoćnu presudu u roku od 95 dana, pri čemu mu je istekao istražni zatvor. Dok žrtva i njena obitelj redovito primaju prijetnje, nasilnik ima svu slobodu napustiti zemlju i pobjeći iz nadležnosti hrvatskog pravosuđa, koje se pokazalo nekompetentnim i nefunkcionalnim na najosnovnijoj razini, a to je da čuva žrtva od nasilja i nasilnika.

Ovo mirno okupljanje organiziramo i kako bi pružili/e solidarnu podršku svim drugim žrtvama nasilja koje ovaj sustav nije zaštitio, a možda ni neće tako skoro. Mnoge žene, a uglavnom jesu žene te koje su žrtve nasilja, neće ostvariti mogućnost ni da se od svog nasilnika maknu, a kamoli da dožive zadovoljenje pravde i život u slobodi od nasilja.

Ovo mirno okupljanje organiziramo i kako bi pružili/e solidarnost svim žrtvama ovog korumpiranog izvitoperenog sustava i da pokažemo vladajućima kako želimo biti društvo koje štiti žrtve, a ne nasilnike, iako su se unazad samo par godina zaredale presude naših sudova i odluke političkih elita koje dokazuju upravo suprotno: sinkope opravdavaju ubojstva, suđenja za političku korupciju traju desetljećima praktički dok osuđeni ne skončaju život prirodnim putem ili izbjegnu u Međugorje, ratni zločinci dobivaju mandate u saboru, sinovi generala ne dobivaju ni dana zatvora za pozamašne količine droge, dok osobe poput Huanita Luksetića kojima marihuana treba za život i zdravlje i koji nema nikakvu utjecajnu porodicu, završavaju u zatvoru, a neki i umiru kao što je pokazao nedavni slučaj s našim sugrađaninom Dragom Maksimilijanom Kalčićem.

Ovo okupljanje želimo da ostane mirno kako bi se solidalizirali/e sa svim žrtvama ovog našeg društva, ali i da uputimo vladajućima poruku – ako ne reformirate pravosuđe, ne implementirate Istanbulsku konvenciju i konačno zaštitite žrtve nasilja, prosvjedovat ćemo ponovno i nećemo biti mirni/e dok ne učinite onaj minimum što vam vaša politička odgovornost nalaže.

Sve po zakonu.

Objavljuje Udruga PaRiter u Četvrtak, 27. prosinca 2018.

FOTO: Udruga PaRiter Facebook (Martina Šalov i Marko Laća)

Tagovi: ''daruvarac'', okupljanje, proglas, sve po zakonu, udruga pariter,