Proteklog vikenda u Rijeci je održano nekoliko akcija sadnja drveća i uređivanja okoliša

Hvale vrijedna akcija održala se i u našoj Rijeci!

  • Događanja
  • Objavljeno 28.10.2019
  • Piše: Frane Stipanić

U subotu su na Kampusu i u dvorištu „OŠ Vladimir Gortan“ održane dvije različite akcije, čija je dodana vrijednost u tome što su djelomice provedene zajedničkim radom. Naime, u dvorištu OŠ “Vladimir Gortan” članovi grupe građana Sušačka akcija, u okviru projekta „Zeleni Sušak – Hommage Josipu Kulfaneku”, organizirali su sadnju stabala i grmova, na prostoru koji su za sadnju pripremili uz pomoć djelatnika „Čistoće“.

Prostor oko škole odabran je za sadnju jer se na njenom mjestu do 1967. godine nalazio rasadnik Josipa Kulfaneka, legende sušačko-riječkog pejzažnog vrtlarstva. Kada se počela graditi škola, rasadnik je srušen, međutim u školi danas djeluje zadruga Josipa Kuflaneka.

U akciji su sudjelovali učenici, roditelji i profesori škole, kao i učenici Škole za primijenjenu umjetnost, a u sadnji su im također pomoći i studenti s Kampusa, koji su sudjelovali i u zelenoj akciji na Kampusu.

Naime, u Ulici Radmile Matejčić, ispred zgrade sveučilišnih odjela, zasađena je aleja drena ili drenjula. Prve sadnice drena zasadila je rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, a, između ostalih, i Valentina Vukelić iz Odjel za razvoj, ekologiju, urbanizam i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke. Predstavnici Udruge ”Dren” s Drenove Kampusu poklonili su i zasadili sadnicu originalne drenovske drenjule (drena).

Ovo je tek početak ozelenjivanja Kampusa, koje će Sveučilište u Rijeci provoditi po fazama i kalendaru sadnje. Akcija je dio ‘zelene’ politike Sveučilišta u Rijeci i snažnije integracije Kampusa kao gradske četvrti. Početak pošumljavanja Kampusa uklapa se u građansku inicijativu ”Dani kolektivne sadnje drveća”, pod motom „Zasadi drvo ne budi panj“, kojom se podržava aktivizam radi smanjenja onečišćenja planete.

Sadnju je organizirao Rektorat Sveučilišta u Rijeci, Studentski centar Rijeka i Kampus kreativni tim – ”Susjedstvo Kampus” u sklopu programskog pravca ”27 susjedstava” projekta Europske prijestolnice kulture, a u suradnji sa studentima i predstavnicima Studentskog zbora.

Akciji su se likovnim aktivnostima pridružili i učenici OŠ ”Vladimir Gortan” i pomagali pri sadnji. Dvije su akcije povezane i činjenicom da je sadnja u okolišu škole realizirana također u sklopu Zelenog vala Rijeke 2020 – EPK.

Tagovi: Sadnja drveća,

Pročitaj još