Rade bolje nego ikada! Gradska knjižnica Rijeka neprestano povećava broj članova

Razloge rasta broja članova u okolnostima općih trendova smanjenja interesa za knjižnice je teško detektirati, no za to je sigurno zaslužno pružanje novih usluga.

  • Kultura
  • Objavljeno 30.01.2019
  • Piše: Antonela Verković

Gradska knjižnica Rijeka tijekom 2018. povećala je broj članova za 1167 ili šest posto u odnosu na godinu ranije, i treću je godinu za redom nastavljen trend povećanja članstva, izjavio je ravnatelj knjižnice Niko Cvjetković na konferenciji za novinstvo u srijedu u Rijeci.

Na kraju 2018. godine riječka Gradska knjižnica imala 21.258 članova. Razloge rasta broja članova u okolnostima općih trendova smanjenja interesa za knjižnice je teško detektirati, no za to je sigurno zaslužno pružanje novih usluga, nove lokacije GKR, rad na uključenju zajednice u djelovanje knjižnice i na što jačoj medijskoj prisutnosti, rekao je Cvjetković.

U 2018. je riječka Gradska knjižnica uključila knjižnicu Vida Omišljanina u Omišlju u svoje okrilje, čime je dobila prvi otočni ogranak, uspostavila novi koncept bibliobusne službe, pri čemu je gradski bibliobus za sada namijenjen isključivo dječjim vrtićima. Učinjen je iskorak i u izdavačkoj djelatnosti, izdavanjem knjige Damira Šeparovića “Krvotok”, nagrađene Nagradom Drago Gervais te dvjema brojevima časopisa za djecu “Brickzine”, naveo je Cvjetković.

NOVE, HVALE VRIJEDNE USLUGE

Povećale su se i informatičkih usluga, pa je korisnicima, uz dosadašnju mogućnost online produljenja zaduženja knjiga, u 2018. omogućeno i online rezerviranje željenog naslova. Održane su 904 programske aktivnosti na kojima je sudjelovao 16.291 sudionik.

Ravnatelj Cvjetković predstavio je i strateški plan GKL za razdoblje od 2018. do 2022. godine. U planu je izgradnja infrastrukture, a najvažnije je uređenje novog sjedišta u tzv. T-objektu kompleksa Benčić te preseljenja dječje knjižnice “Stribor” u buduću Dječju kuću tog kompleksa, u okviru projekta EPK 2020, ali i digitalni razvoj s ponudom novih online usluga.

Strateške smjernice su pružanje izvrsnih knjižničnih usluga, poticanje čitalačke kulture te sudjelovanje u razvoju zajednice, kroz jačanje suradnje s ustanovama, organizacijama civilnog društva i lokalnim zajednicama na zajedničkih projektima, te osmišljavanje programa za razvoj kreativnosti i kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

Kako je kazao ravnatelj Cvjetković: “Želimo da Rijeka bude načitaniji i najčitaniji grad”.

Predstavljeni su i programi GKR Američki kutak, koji djeluje uz potporu i stalnu suradnju veleposlanstva SAD u Hrvatskoj te Poslovni kutak, koji djeluju dvije godine.

Američki kutak je mjesto za edukaciju i zabavu, pruža mogućnost istraživanja digitalnih tehnologija i učenje engleskog jezika, a na području ekonomije, poduzetništva i marketinga će uskoro ostvariti snažniju suradnju s Poslovnim kutkom. Taj drugi program riječke Gradske knjižnice  korisnicima pruža specifične poslovne informacije, kako bi se što bolje snašli u svijetu zapošljavanja i poduzetništva.

FOTO: HINA/ Miljenko KLEPAC/ ik

 

Tagovi: članstvo, gradska knjižnica rijeka, knjige,