Radnici 3. maja mole: Nemojte dozvoliti gašenje 3. maja!

Tužne ispovijesti radnika 3. Maja - "Topla marenda mi je jedini topli obrok u danu"

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šojić rekao je u četvrtak nakon skupa radnika na kojemu su bile Uprave Uljanika i 3. maja, da je stanje među radnicima sve teže te je apelirao na sve koji sudjeluju u rješavanju problema da ne dozvole da se brodogradilište ugasi, a na odabranog potencijalnog partnera Uljanika – Brodosplit i njegovog partnera talijanski Fincantieri, da se uključe u rješavanje deblokade računa 3. maja – kako piše Nacionalni Portal, a prenoseći Hina-u.

Uprava Uljanika je nakon šest mjeseci konačno došla pred radnike i pokušala dati informaciju o stanju u 3. maju i Uljanik grupi, rekao je Šoljić naglasivši da radnicima danas nisu dana nikakva jamstva, da ne znaju kada će biti isplaćene plaće, niti što će biti 26. veljače za kada je zakazano novo ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad 3. majem. Do 25. veljače ćemo čekati, a nakon toga ćemo donijeti odluku o mogućim radikalnijim sindikalnim akcijama, kazao je Šoljić.

Prvo ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj održano je 4. veljače, a novo zakazano je za 26. veljače. Ako sudu ranije bude dostavljena potvrda da je račun 3. maja deblokiran, postupak će biti obustavljen.

Fincantieri ima financijske moći – radnici apeliraju da se i oni uključe u rješavanja deblokade računa 3. maja

Šoljić je rekao kako, s obzirom na to da je odabran potencijalni partner Brodosplit, koji, pak, ima partnera, veliku i renomiranu korporaciju Fincantieri, koja ima financijske moći, radnici apeliraju da se i oni uključe u rješavanja deblokade računa 3. maja. Istaknuo je da je Fincantieri zainteresiran isključivo za kapacitete u 3. maju.

Naveo je da će danas, 22. veljače, u sklopu postupka mirenja radi neisplate plaća u 3. maj doći miritelj te je dodao da je riječ o neisplaćenim plaćama za studeni, prosinac i siječanj. Naglasio je da oko 90 posto radnika dobilo samo minimalne plaće za rujan, listopad i studeni te da je manji dio radnika dobio razliku do pune plaće za rujan.

Na pitanje o čemu ih je Uprava Uljanika na skupu uopće informirala, Šoljić je rekao da su radnici očekivali, s obzirom na to da se stalno govori o intenzivnoj komunikaciji na relaciji Pula, Bruxelles, Zagreb, Split, itd., da Uprava ima novije informacije o isplati plaća i nastavka gradnje brodova.

Upravi Uljanika smo naglasili da nije problem samo jaružalo, koje se gradi u Uljaniku, nego da 3. maj ima pet nedovršenih brodova. Neke novogradnje su u višoj fazi opremljenosti, mogle bi se dovršiti s manjim financiranjem i prodati, rekao je.

Radnici u sve težoj situaciji

Trećemajci očekuju ostanak i nastavak djelatnost, pa apeliram i na Ministarstvo gospodarstva da se više ne čeka, da se problemi riješe do 26. veljače i da se ne dozvoli gašenje 3. maja, radi radnika i njihove djece, kazao je Šoljić ističući da radnici više nemaju izlaza, da su na rubu živaca te da neki kolege, zbog neisplate plaća, imaju posebno teška stanja u obitelji.

Radnik Slađan Pejić je rekao da ih je na skupu radnika najviše zanimala isplata plaća i što će biti s nezavršenim brodovima te da nisu dobili konkretne odgovore, osim da bi, “ako se sve posloži, moglo biti nešto.”

Radnici 3. maja su u sve težoj situaciji, pa su neki od njih ispričali novinarima da dolaze na posao zahvaljujući džeparcu koje im daju supruge, da se osjećaju jadno, da je većini radnika topla marenda jedini topli obrok u danu. Osjećaju se manje vrijednima, jer ne doprinose kućnom budžetu, iako nisu za to krivi.

Jedan od radnika ispričao je da ima dijete studenta 100-postotnog invalida, da je zamolio od 3. maja pozajmicu od 5000 kuna, kako bi preživio, jer mu je već četiri mjeseca blokiran račun te je, uz minimalne prihode supruge, dužan za režije i prijeti mu deložacija. U 3. maju radi kao dizaličar dvije godine, u brodogradilište je došao jer je ono tražilo dizaličare, a ukupno ima 39 godina radnog staža. Voli svoj posao, želi da se 3. maju osigura materijal i posao, kako bi zaradio i dobio plaću.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: 3. Maj, brodogradilište, Brodosplit, plaće, Prosvjed, radnici, ročište, skup, stečaj, uljanik,