Reakcija gradonačelnika Obersnela u povodu izjava predsjednika EU Tajanija

Obersnel: "Istra i Dalmacija nisu talijanske još od Drugog svjetskog rata kada su ih Hrvatskoj u krvavim bitkama vratili partizani, a tako će i ostati.”

  • Politika
  • Objavljeno 12.02.2019
  • Piše: Ivona Amidžić

“Izjava predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija je pogrešna i skandalozna i bilo kakve insinuacije da su Dalmacija i Istra talijanske van je svake pameti. Ovakvo olako svojatanje teritorija neke države ne bi smjelo biti dozvoljeno nikom, posebno ne osobama na čelu Europske unije, saveza koji se, među ostalim, temelji i na suverenosti svih država koje ga čine. Upravo zato očekujem žestoku reakciju Vlade, Sabora i svih hrvatskih zastupnika u EU parlamentu.”

Gotovo svi političari i poznate osobe iznijele su svoje mišljenje ili dali svoje iskaze potpore Hrvatskoj nasuprot Tajanijevoj izjavi, a dolazi ih i još. “Kao gradonačelnik Rijeke koja je uz Istru i Dalmaciju također nekada bila pod okupacijom fašističke Italije, ali i kao građanin Republike Hrvatske, najoštrije osuđujem ovaj istup predsjednika Europskog parlamenta” rekao je Obersnel.

“Treba reći i da današnji Tajanijev istup jasno pokazuje kako je povijesni revizionizam opasna kategorija te se nadam da će ovaj primjer upaliti lampice u glavama hrvatskih revizionista koji uporno pokušavaju revidirati povijest te NHD i ustaški pokret prikazati kao kakve simpatične domoljube i borce za hrvatsku državu. Jer upravo je ustaški poglavnik  Ante Pavelić, u zamjenu za potporu u dolasku na vlast, tadašnjoj talijanskoj fašističkoj vlasti prepustio veći dio hrvatske obale, a Tajani se danas očito referira upravo na to razdoblje. No, Istra i Dalmacija nisu talijanske još od Drugog svjetskog rata kada su ih Hrvatskoj u krvavim bitkama vratili partizani. I bez obzira na Tajanijeve insinuacije, tako će i ostati”, prenosi suradnica za odnose s medijima Grada Rijeke Iva Balen.

(Grad Rijeka)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: Antonio Tajani, izjava, Obersnel, talijanske, vojko obersnel,