Riječanka osuđena zbog zanemarivanja vlastite majke

Kći je dobila uvjetnu kaznu jer je i sama shvatila da mora promijeniti svoje ponašanje, čak i ako je za neke razmirice bila kriva njezina majka...

  • Crna kronika
  • Objavljeno 03.12.2018
  • Piše: Antonela Verković

Riječanka tri mjeseca treba odležati u zatvoru zbog tog što je zanemarivala svoju majku.

Nebriga o starijim roditeljima tako je postala nasilje koje se kažnjava.

Vjerojatno je riječ o jednoj od prvih kazni izrečenih za zanemarivanje potreba osobe s invaliditetom ili osobe starije životne dobi, što se od početka ove godine u Hrvatskoj tretira kao nasilje u obitelji, koje se kažnjava s deset tisuća kuna ili najmanje 45 dana zatvora.

U ovom slučaju kći je, što je pojašnjeno u riječkom Centru za socijalnu skrb, a što je prenio portal Novi List, dobila uvjetnu kaznu, jer je i sama shvatila da mora promijeniti svoje ponašanje, čak i ako je za neke razmirice bila kriva njezina majka.

Riječki Centar dobio je povratnu informaciju o sudskom epilogu u ovom slučaju, a inače su od početka godine njihovi djelatnici imali sedam slučajeva zanemarivanja u obitelji.

U četiri slučaja oni su pokrenuli prijavu, u dva slučaja učinili su to članovi obitelji jer su smatrali da njihova braća ili sestre zanemaruju roditelje, a u jednom slučaju je sestra, osoba s invaliditetom, prijavila brata za zanemarivanje.

Tako je na području riječkog Centra koji ima podružnice u Čabru, Delnicama i Vrbovskom prošlo prvih deset mjeseci primjene novog Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, odnosno odredbe o zanemarivanju, koje se tretira kao nasilje.

FOTO: Pixabay

Tagovi: kazna, nasilje u obitelji, zatvor,