Riječka premijera Gounodove opere Romeo i Julija

Opera je postavljena u koprodukciji riječke Opere, Teatra Alighieri i Fondazione Ravenna Manifestazioni pa će nakon Rijeke gostovati u Ravenni 18 i 20. siječnja

  • Kultura
  • Objavljeno 13.01.2019
  • Piše: Alan Srčnik

Opera Charlesa Gounoda “Romeo i Julija” premijerno je izvedena u subotu u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, u režiji Marina Blaževića i pod dirigiranjem Paola Olmija – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

Opera je postavljena u koprodukciji riječke Opere, Teatra Alighieri i Fondazione Ravenna Manifestazioni pa će nakon Rijeke gostovati u Ravenni 18 i 20. siječnja.

U glavnim ulogama nastupili su Anamarija Knego i Aljaž Farasin. U ostalim ulogama bili su Eugeniy Stanimirov, Michael Wilmering, Ivana Srbljan, Dario Bercich, Sofija Cingula. Dramaturginja i prevoditeljica libreta je Lada Čale Feldman, kostimografkinja Sandra Dekanić, oblikovatelj svjetla i scenograf Alan Vukelić a koreografkinja i autorica scenskog pokreta Mila Čuljak.

Gounodovu operu “Romeo i Julija” izveo je tom prigodom prvi put ansambl riječke Opere. U toj inscenaciji počinje scenom u kojoj su Romeo i Julija već mrtvi, te se u nastavku govori o tome kako je do te tragedije došlo, odnosno kako su mladi ljubavnici umrli kao žrtve svojih sukobljenih obitelji i nemogućnosti ljubavi da prevlada mržnju. Scenom dominira rešetkasti kvadratni element s rasvjetnim tijelima koja pulsiraju, neprestano mijenjajući svjetlosnu sliku.

Među svim izvođačima, uključujući i zbor Opere, posebno toplo publika je pozdravila izvedbu Anamarije Knego i Aljaža Farasina.

Knego je u karijeri ostvarila niz zapaženih uloga u operama “Okretaj zavrtnja”, “Evgenij Onjegin”, “Carmen”, “Julije Cezar u Egiptu”, “Werther”, “La boheme”, “Nikola Šubić Zrinjski”. Dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta za najbolje ostvarenu žensku opernu ulogu 2015. (za ulogu Gospođice Jessel u “Okretaju zavrtnja”), Nagrade publike HNK Ivana pl. Zajc za najbolje ostvarenu ulogu u sezoni 2015/16. (Kleopatra u “Julije Cezar u Egiptu”) i sezone 2016/17. (Desdemona u Otellu”).

Aljaž Farasin počeo je pjevačku karijeru u slovenskoj nacionalnoj operi u Ljubljani, a otad je nastupio u brojnim važnim i naslovnim tenorskim ulogama širom Europe te u Japanu. Kao solist pojavljivao se na pozornicama raznih glazbenih manifestacija, festivala i koncerata u Sloveniji, Hrvatskoj i u drugim zemljama.

foto HINA/ Miljenko KLEPAC/ ua

Tagovi: hnk rijeka, romeo i julija,