Riječki Autotrolej: Nedostaje vozača, manje vožnji i na gradskim i prigradskim linijama

Što se događa s Autotrolejem - pitali ste je li zaista riječ o manjku vozača ili se ipak radi o nečemu drugome?

Riječki javni prijevoznik Autotrolej priopćio je da nema na raspolaganju i ne može pronaći dovoljno vozača autobusa, o čemu smo već pisali i ranije. U siječnju je privremeno već izmijenjen vozni red i smanjen broj polazaka na gradskim linijama, a od danas se mijenjaju i vozni redovi prigradskih linija – kako piše Nacionalni Portal, prenoseći Hina-u.

Određeni vozni redovi sada imaju manji broj polazaka, neke linije su spojene, dok je nekim linijama skraćeno razdoblje prometovanja. I na gradskim i na prigradskim linijama će se u najfrekventnijim razdobljima, u vrijeme dolaska i odlaska građana na posao i u škole, zadržati postojeći broj polazaka. Novi vozni redovi objavljeni su na web stranici KD Autotrolej.

Iz Autotroleja su obrazložili da zbog nedovoljnog broja vozača na tržištu rada to komunalno društvo ne može zaposliti dovoljno profesionalnih vozača te su prisiljeni privremeno izmijeniti vozni red.

Ističu da Autotrolej sada raspolaže s najmanjim brojem vozača u posljednjih pet godina te da je s trenutno zaposleno 313 vozača D kategorije, što je čak 29 vozača manje nego u početku 2018. Zanimanje profesionalnog vozača izuzetno je deficitarno, a u Primorsko-goranskoj županiji u evidencijama nema nezaposlenih vozača D kategorije.

Autotrolej financira osposobljavanje nezaposlenih vozača C kategorije za stjecanje D kategorije

Autotrolej stoga natječaje za zapošljavanje vozača objavljuje i u ispostavama Zavoda za zapošljavanje izvan županije, a vozačima osigurava i smještaj.

Uz to, Autotrolej je u dogovoru sa Zavodom za zapošljavanje pokrenuo i financira osposobljavanje 12 nezaposlenih vozača C kategorije za stjecanje D kategorije. Pokrenuta je i prekvalifikacija zainteresiranih nezaposlenih radnika za stjecanje kvalifikacije i polaganje ispita D kategorije za upravljanje autobusom. Autotrolej zapošljava i 12 umirovljenika.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: autobusi, autotrolej, manjak vozača, natječaj, vozni red,