Riječki Balet priprema četverodijelnu predstavu “4 bolera”

Balet je sastavljen od koreografije četvero autora na glazbu Višeslava Laboša, Frederica Chopina, Camillea Saint-Saënsa i Mauricea Ravela...

  • Kultura
  • Objavljeno 08.11.2018
  • Piše: Antonela Verković

Balet HNK Ivana pl. Zajca premijerno će u petak, 9. studenoga, izvesti balet “4 bolera”, sastavljen od četiri dijela koje je koreografiralo četvero autora na glazbu Višeslava Laboša, Frederica Chopina, Camillea Saint-Saënsa i Mauricea Ravela, najavila je na konfererenciji za novinstvo u srijedu ravnateljica riječkoga Baleta Maša Kolar.

U prvom dijelu je Maša Kolar osmislila koreografiju na Ravelov Bolero, kojeg je elektroakustično obradio Višeslav Laboš. U ovom dijelu nastupaju gotovo svi članovi ansambla riječkoga Baleta. U drugom dijelu, nazvanom “Zid tišine” autor koreografije je finsko-britanski koreograf plesač Kristian Lever. Glazbena podloga ovog baleta u kojem nastupaju plesači  Hugo Rodrigues, Svebor Zgurić, Shota Inoue, Ksenija Krutova, Marta Kanazir i Maria del Mar Hernandez  je Bolero u c-duru Frederica Chopina. Pijanist solist koji će Chopinovu glazbu izvoditi uživo je Juraj Marko Žerovnik.

Japanski plesač Shota Inoue koreografirao je bolero nazvan “1/3” na “El desdichado” Camilea Saint-Säensa a plešu Michele Pastorini. Koreograf posljednjeg dijela je jedan od danas vodećih europskih koreografa Andonis Foniadakis. Na izvornu i integralnu inačnicu Ravelova Bolera plesat će Nika Lilek, Emanuel Amuchastegui, Ali Tabouch, Michele Pastorini i Laura Orlić.

Specifičnost Fonidakisove koreografije je u tome što plesači plešu na trampolinima. Andonis Foniadakis je objasnio da je želio oslikati borbu i žestinu koja proizlazi iz Ravelove glazbe te repetitivni ritam poskakujućim ljudskim pokretima. Plesači su prinuđeni stalno se kretati i okomitom smjeru u ograničenom prostoru, kazao je.

Andonis Foniadakis, rodom Grk, školovao se na državnoj plesnoj školi u Ateni, potom u školi Maurice Bejart Rudra u Laussanei. Kao plesač je surađivao s Bejart Ballet, Lyon Balletom, Saburom Teshigawarom i u projektima vlastite trupe Apostome.

Kao koreograf je surađivao s kraljevskim baletom Novog Zelanda, plesnom kompanijom Marthe Graham, Baletom iz Berna, Geneve, Lorainnea, Luzerna, plesnom kompanijom Gauthier, Baletom Jazz de Montreal, National Dance Company of Walles, Helsinki Dance Company i brojnim drugima u Europi i drugim dijelovima svijeta. Koreografirao je i tri opere a bio je i suradnik za pokret u filmu “Noah” Darrena Aronofskog. Dobitnik je nagrade Danza i Danza kao najbolji koreograf 2012. Bavi se i pedagoškim radom.

(Hina)

FOTO: Pixabay

Tagovi: 4 bolera, balet,