Riječki karneval dobio novu Kraljicu i maškare preuzele ključeve Grada

Tijekom jubilarnog četrdesetog Riječkog karnevala očekuju nas brojni zabavni programi, a neće nedostajati dobre glazbe, puno plesa, unikatnih maski i uvijek dobro nam došlog smijeha

  • Lifestyle
  • Objavljeno 22.01.2023
  • Piše: Frane Stipanić

Jubilarni četrdeseti po redu Riječki karneval večeras je u Dvorani mladosti okrunio svoju novu kraljicu Maju Babin iz karnevalske skupine Draške maškare, koja se zagrnula zlatnim plaštem i zajedno s Meštrom Sandijem preuzela ključ Grada i označila početak vladavine maškara, kratkih četiri tjedna, sve do Međunarodne karnevalske povorke 19. veljače.

Na ovogodišnjem Izboru kraljice Riječkog karnevala snage je odmjerilo sedam kandidatkinja, koje su pred karnevalski žiri stavile tešku odluku, a žiri je odlučivao u slijedećem sastavu: Dora Pilepić, kraljica Riječkog karnevala 2020.-2022., Anton Škrobonja, bivši meštar Riječkog karnevala (Meštar Toni), Željka Bet Jurčević predstavnica Erste & Steiermärkische Bank d.d., Maja Stepančić, tajnica Riječke udruge karnevalista, Vladimir Butković, dopredsjednik Hrvatske udruge karnevalista, Josip Silov, potpredsjednik Europskog udruženja karnevalskih gradova (FECC) i Andrej Poropat, predstavnik Renault Adria P.A. Škurinje. Nova Kraljica je uz mnoštvo poklona ovogodišnjih pokrovitelja dobila i posebno dizajnirani poklon Zlatarne Grabušić.

Kao kandidatkinju koja se najviše iskazala svojim plesnim, glazbenim i maškaranim umijećem žiri je odabrao Maju Babin, a u stopu su je pratile prva pratilja Laura Božović iz karnevalske skupine Škrljevske maškari i druga pratilja Kristina Vlastelin iz karnevalske skupine Zijat, sost, tancat i pit.

Kako bi kandidatkinja zasjala u najboljem mogućem svjetlu pomogla je i njezina karnevalska grupa, a ovogodišnja grupa koja je briljirala i osvojila nagradu za najkarnevalskiji nastup je Škrljevske maškari.

Tijekom večeri za izvrsnu atmosferu pobrinuo se već uvježbani i šaljivi voditeljski dvojac, Josip Krmpotić i Robert Ferlin, uvijek dobro raspoložen Šajeta, a maškarani DJ D.G. puštao je najbolje karnevalske i poznate pjesme.

Dora Pilepić, najdugovječnija Kraljica Riječkog karnevala, nakon tri godine predala je krunu i zlatni plašt svojoj nasljednici, a gradonačelnik Marko Filipović predao je ključ grada Meštru Sandiju i time označio početak vladavine maškara.

Tijekom jubilarnog četrdesetog Riječkog karnevala očekuju nas brojni zabavni programi, a neće nedostajati dobre glazbe, puno plesa, unikatnih maski i uvijek dobro nam došlog smijeha. Krenulo je peto godišnje doba, a vaša jedina zadaća je da budete što želite i dođete na Riječki karneval.

RIJEČKI KARNEVAL

Rijeka ima pet godišnjih doba, složno kažu svi Riječani. Svojom dugogodišnjom tradicijom i utjecajem na društvenu zajednicu, Riječki karneval najveći je i najpoznatiji javni događaj na području Kvarnera te u novije vrijeme najprepoznatljiviji dio imidža samog grada Rijeke. Njegove veličanstvene povorke i maštovite priredbe čine ga jednim od najposebnijih karnevala u Europi i najznačajnijim mesopusnim događajem u Hrvatskoj. Karneval je tako uvršten na listu 500 najvažnijih zbivanja u Europi (Top 500 European Events), Sunday Times ga je proglasio jednim od najegzotičnijih događaja u svijetu, a Turistička zajednica grada Rijeke dobila je nagradu “Zlatno turističko srce” kao organizator najbolje turističke manifestacije jugoistočne Europe u 2009. godini.

Tagovi: karneval, Maja Babin, rijeka,